Sezon na śliwki rozpoczęty. Przygotowujemy z nich powidła i dżemy, ale świetnie smakują również jako dodatek do deseru. Dzielimy się więc przepisem na ciasto orkiszowe ze śliwkami.
W sadach śliwkowych praca wre. Dojrzałe owoce smakują wyjątkowo, są tez niezwykle cenne dla naszego zdrowia. Wiele w nich antyoksydantów, które stanowią cenny składnik diety antynowotworowej oraz działają przeciwmiażdżycowo.
Śliwki obfitują w witaminę A oraz witaminę E, która bardzo rzadko występuje w owocach. Nie brakuje im również witamin z grupy B, które kojąco wpływają na układ nerwowy. Zawierają ponadto wiele cennych pierwiastków, m.in. potas, magnez, żelazo, wapń i fosfor.
Najbardziej znanym przetworem przygotowywanym ze śliwek są powidła. Tradycyjnie przyrządzano je z węgierek, które prażone były w kotłach przez kilkanaście dni. Wyjątkowo z dodatkiem tych owoców smakuje również ciasto drożdżowe.
Przepis na ciasto orkiszowe ze śliwkami
Składniki:
- 3 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 2 żółtka jajka
- 3 łyżki ksylitolu lub ciemnego cukru
- 50 g świeżych drożdży (można użyć również suszonych)
- 250 ml mleka
- 125 g masła
- 1 cukier waniliowy z naturalną wanilią
- szczypta soli
- ulubione śliwki
- cynamon i płatki migdałów do dekoracji
Sposób przygotowania:
W rondelku podgrzać delikatnie mleko i rozpuścić w nim masło. Zostawić do przestudzenia (powinno być letnie). Mąkę orkiszową przesiać przez sito, dodać rozkruszone drożdże, ksylitol, cukier waniliowy i szczyptę soli. Suche składniki wymieszać i następnie dodać do nich letnie mleko z masłem i żółtka.
Ciasto wyrobić mikserem na niskich obrotach, tak by miało jednolitą, dosyć elastyczną, ścisłą konsystencję. Gotowe ciasto przełożyć do natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i wyrównać.
Przygotować śliwki: przekroić na pół i usunąć z nich pestki. Ułożyć na cieście, posypać płatkami migdałów i zmielonym cynamonem.
Po przygotowaniu pozostawić na około godzinę do wyrośnięcia, najlepiej odkładając ciasto w ciepłe miejsce i przykryć ściereczką. Wyrośnięte ciasto włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika. Po około 20 minutach podwyższyć temperaturę do 200°C. Piec do momentu, aż ciasto się przyrumieni, a boki będą lekko odstawały od formy. Do momentu wystudzenia ciasto najlepiej zostawić w formie.