Teraz czytasz...
Ciasto orkiszowe ze śliwkami [przepis]
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Ciasto orkiszowe ze śliwkami [przepis]

Sezon na śliwki rozpoczęty. Przygotowujemy z nich powidła i dżemy, ale świetnie smakują również jako dodatek do deseru. Dzielimy się więc przepisem na ciasto orkiszowe ze śliwkami.

W sadach śliwkowych praca wre. Dojrzałe owoce smakują wyjątkowo, są tez niezwykle cenne dla naszego zdrowia. Wiele w nich antyoksydantów, które stanowią cenny składnik diety antynowotworowej oraz działają przeciwmiażdżycowo.

Śliwki obfitują w witaminę A oraz witaminę E, która bardzo rzadko występuje w owocach. Nie brakuje im również witamin z grupy B, które kojąco wpływają na układ nerwowy. Zawierają ponadto wiele cennych pierwiastków, m.in. potas, magnez, żelazo, wapń i fosfor.

Najbardziej znanym przetworem przygotowywanym ze śliwek są powidła. Tradycyjnie przyrządzano je z węgierek, które prażone były w kotłach przez kilkanaście dni. Wyjątkowo z dodatkiem tych owoców smakuje również ciasto drożdżowe.

Przepis na ciasto orkiszowe ze śliwkami

Składniki:

  • 3 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 2 żółtka jajka
  • 3 łyżki ksylitolu lub ciemnego cukru
  • 50 g świeżych drożdży (można użyć również suszonych)
  • 250 ml mleka
  • 125 g masła
  • 1 cukier waniliowy z naturalną wanilią
  • szczypta soli
  • ulubione śliwki
  • cynamon i płatki migdałów do dekoracji

Sposób przygotowania:

W rondelku podgrzać delikatnie mleko i rozpuścić w nim masło. Zostawić do przestudzenia (powinno być letnie). Mąkę orkiszową przesiać przez sito, dodać rozkruszone drożdże, ksylitol, cukier waniliowy i szczyptę soli. Suche składniki wymieszać i następnie dodać do nich letnie mleko z masłem i żółtka.

Ciasto wyrobić mikserem na niskich obrotach, tak by miało jednolitą, dosyć elastyczną, ścisłą konsystencję. Gotowe ciasto przełożyć do natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i wyrównać.

Przygotować śliwki: przekroić na pół i usunąć z nich pestki. Ułożyć na cieście, posypać płatkami migdałów i zmielonym cynamonem.

Po przygotowaniu pozostawić na około godzinę do wyrośnięcia, najlepiej odkładając ciasto w ciepłe miejsce i przykryć ściereczką. Wyrośnięte ciasto włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika. Po około 20 minutach podwyższyć temperaturę do 200°C. Piec do momentu, aż ciasto się przyrumieni, a boki będą lekko odstawały od formy. Do momentu wystudzenia ciasto najlepiej zostawić w formie.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.