Teraz czytasz...
Ciasto orkiszowe ze śliwkami [przepis]

Ciasto orkiszowe ze śliwkami [przepis]

Sezon na śliwki rozpoczęty. Przygotowujemy z nich powidła i dżemy, ale świetnie smakują również jako dodatek do deseru. Dzielimy się więc przepisem na ciasto orkiszowe ze śliwkami.

W sadach śliwkowych praca wre. Dojrzałe owoce smakują wyjątkowo, są tez niezwykle cenne dla naszego zdrowia. Wiele w nich antyoksydantów, które stanowią cenny składnik diety antynowotworowej oraz działają przeciwmiażdżycowo.

Śliwki obfitują w witaminę A oraz witaminę E, która bardzo rzadko występuje w owocach. Nie brakuje im również witamin z grupy B, które kojąco wpływają na układ nerwowy. Zawierają ponadto wiele cennych pierwiastków, m.in. potas, magnez, żelazo, wapń i fosfor.

Najbardziej znanym przetworem przygotowywanym ze śliwek są powidła. Tradycyjnie przyrządzano je z węgierek, które prażone były w kotłach przez kilkanaście dni. Wyjątkowo z dodatkiem tych owoców smakuje również ciasto drożdżowe.

Przepis na ciasto orkiszowe ze śliwkami

Składniki:

  • 3 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 2 żółtka jajka
  • 3 łyżki ksylitolu lub ciemnego cukru
  • 50 g świeżych drożdży (można użyć również suszonych)
  • 250 ml mleka
  • 125 g masła
  • 1 cukier waniliowy z naturalną wanilią
  • szczypta soli
  • ulubione śliwki
  • cynamon i płatki migdałów do dekoracji

Sposób przygotowania:

W rondelku podgrzać delikatnie mleko i rozpuścić w nim masło. Zostawić do przestudzenia (powinno być letnie). Mąkę orkiszową przesiać przez sito, dodać rozkruszone drożdże, ksylitol, cukier waniliowy i szczyptę soli. Suche składniki wymieszać i następnie dodać do nich letnie mleko z masłem i żółtka.

Zobacz także
Dieta na niedoczynność tarczycy

Ciasto wyrobić mikserem na niskich obrotach, tak by miało jednolitą, dosyć elastyczną, ścisłą konsystencję. Gotowe ciasto przełożyć do natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i wyrównać.

Przygotować śliwki: przekroić na pół i usunąć z nich pestki. Ułożyć na cieście, posypać płatkami migdałów i zmielonym cynamonem.

Po przygotowaniu pozostawić na około godzinę do wyrośnięcia, najlepiej odkładając ciasto w ciepłe miejsce i przykryć ściereczką. Wyrośnięte ciasto włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika. Po około 20 minutach podwyższyć temperaturę do 200°C. Piec do momentu, aż ciasto się przyrumieni, a boki będą lekko odstawały od formy. Do momentu wystudzenia ciasto najlepiej zostawić w formie.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.