Teraz czytasz...
Przed polskim rynkiem żywności eko więcej szans niż zagrożeń [opinia eksperta]
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Przed polskim rynkiem żywności eko więcej szans niż zagrożeń [opinia eksperta]

Avatar photo

 Polski rynek żywności ekologicznej, pomimo wyzwań związanych z inflacją i wojną, ma dobre perspektywy. Wciąż gonimy kraje zachodniej Europy – uważa Sylwester Strużyna, prezes Bio Planet S.A.

Żywność ekologiczna drożeje, ale wolniej od żywności konwencjonalnej. W Polsce wciąż jest wielki potencjał przed tym segmentem – w krajach Europy Zachodniej, do których konsumencko się upodabniamy, jest on od 6 do nawet 20 razy większy biorąc pod uwagę udział żywności ekologicznej w całym rynku żywności. Wbrew pesymistycznym scenariuszom spadek podaży żywności bio z Ukrainy okazuje się mniejszy od przewidywanego.  Zgodnie z naszymi danymi żywność ekologiczna zdrożała w 2022 r. o nieco ponad 10 %, tj. znacznie mniej niż w przypadku żywności konwencjonalnej. W drugiej połowie 2023 r. spodziewamy się zmiany nastrojów i poprawy optymizmu konsumenckiego w związku z przewidywanymi w końcu 2023 r. obniżkami stóp procentowych

– mówi Sylwester Strużyna.

W krajach Europy Zachodniej dostrzegalne jest spowolnienie (na razie bazujemy na nastrojach i opiniach, nie ma jeszcze realnych danych). Zdaniem Sylwestra Strużyny, w krajach bardziej odległych od wojny rosyjsko-ukraińskiej, długoterminowy globalny trend przechodzenia na żywność ekologiczną jest nadal silny (np. Bliski i Daleki Wschód) i  w dalszej perspektywie powinien wrócić także do innych krajów.

Przeczytaj: Jak rozpoznać żywność ekologiczną

Stan polskiego rynku żywności ekologicznej

Obecnie (luty 2023) w Polsce konsumpcja żywności bio to około 0,5 % całego rynku żywności. W krajach Europy Zachodniej to z reguły poziom od 3 do 10 %.

– Jestem przekonany, że w ciągu kilku lat udział żywności bio w Polsce powinien osiągnąć poziom 1 %, co będzie oznaczało dwukrotny wzrost tego rynku, przy poziomie ciągle zdecydowanie poniżej standardu w Europie Zachodniej – dodaje prezes Bio Planet S.A.

Przeczytaj także: Otwierasz sklep eko? Sprawdź porady eksperta

 

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.