Jarmuż – co z niego przygotować? 6 inspiracji z europejskiej kuchni

Jarmuż zachwyca swoimi wartościami odżywczymi oraz dostępnością w okresach, gdy trudno o inne warzywa, zwłaszcza zielone. Jeżeli chodzi o smak, ma zwolenników i przeciwników. Tych pierwszych nie trzeba przekonywać, Ci drudzy być może polubią go w którejś z prezentowanych wersji.

1. Jarmuż z kiełbasą lub boczkiem. Inspiracje z północnych Niemiec

Niemieckie inspiracje intrygują kolorytem, ale nie koniecznie aspektami prozdrowotnymi (dosypywanie cukru do jarmużu!!!) 😉

Późną jesienią lokalne społeczności (i to nie tylko z miasteczek i wsi, ale tez z dużych miast takich jak np. Oldenburg) organizują festyny i wspólne spotkania połączone z wycieczkami krajoznawczymi, grami terenowymi i posiłkiem w lokalnej gospodzie. W zajazdach uczestnicy degustują różne dania z jarmużem, w tym kiełbasę, której jednym z głównych składników jest właśnie jarmuż.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Podczas zakrapianych biesiad wybiera się „jarmużową królowę” lub „jarmużowego króla”. W Osnabrück,  Hamburgu i Szlezwiku-Holsztynie, jarmuż jest spożywany z wędzoną wieprzowiną, kiełbasą, kapustą, smażonymi ziemniakami i często posypany cukrem, aby złagodzić gorzkawy smak jarmużu.

W Meklemburgii, jarmuż jest podawany jako danie zimowe z wędzonym boczkiem, wieprzowiną  i gotowanymi ziemniakami.

2. Gulasz z jarmużu, czyli Holandia i boerenkoolstamppot

Zimą w Holandii często spożywa się boerenkoolstamppot, czyli gulasz z jarmużu, ziemniaków oraz wędzonej kiełbasy. Wszystko w gotujemy w zalewie z wody i masła, do której na koniec dodajemy mąkę ziemniaczana i ocet.

3. Ribollita i włoski pomysł na jarmuż

We Włoszech jarmuż jest składnikiem toskańskiej, wiejskiej zupy ribollita z fasolą, ziemniakami, botwinką, cebulą. Zupa najlepiej smakuje odgrzana następnego dnia. Dodaje się do niej, posypany parmezanem, podsmażony na oliwie chleb.

4. Dania i duszony jarmuż na dodatek

W Danii tradycyjnie w Nowy Rok podaje się usmażone ziemniaki, z kawałkiem wędzonego lub peklowanego boczku oraz duszonym jarmużem.

5. Portugalia, jarmuż i caldo verde

Tradycyjna portugalska zupa caldo verde łączy ziemniaki, jarmuż pokrojony w kostkę, oliwę z oliwek, cebulę, czosnek oraz sól i wędzoną pikantną kiełbasę chorizo.

Szukasz więcej pomysłów na potrawy z jarmużem? Sprawdź najlepsze książki kulinarne w najlepszych cenach

6. Jarmuż przyda się podczas Halloween. Inspiracja z Irlandii

W Irlandii, podczas w Halloween,  jarmuż miesza się z puree ziemniaczanym, cebulą, masłem, mlekiem  oraz z wędliną, gotowaną szynką lub wędzonym boczkiem. Tak powstaje danie zwane colcannon.

Zgodnie z tradycją danie podaje się z pierścionkiem lub naparstkiem. W zależności od tego, co „wyłowimy” mamy szansę na zmianę stanu cywilnego lub pozostanie panną lub kawalerem.

 

 

Brak postów do wyświetlenia