Australia. Będą sprzedawać hamburgery z ekologiczną wołowiną

Kolejny raz Fast food spotkał się z BIO – tym razem w Australii. „Hungry Jack’s”, sieć tego typu lokali ogłosiła, że będzie sprzedawać hamburgery z ekologiczną wołowiną.
Szef sieci, Aaron McKie, zwraca uwagę, że ekologiczna wołowina przede wszystkim smakuje lepiej. Możliwe jest to dzięki odpowiedniemu sposobowi chowu. Zwierzęta przebywają na pastwiskach, gdzie odżywia się mogą nawet 250 różnymi rodzajami ziół i traw.  McKie zapowiada także inne ruchy mające na celu poprawienie wartości odżywczej serwowanych posiłków.

 

Wprowadzenie ekologicznego mięsa do sieci restauracji możliwe było dzięki umowie, którą przedstawiciele „Hungry Jack’s” zawarli z zreszeniem rolników OBE Organic.

Choć preferujemy i promujemy raczej ideę “slow” niż “fast”, Australijski przykład pokazuje, że także w dziedzinach, w których dominuje zazwyczaj szybkie tempo i minimalizowanie kosztów zaczyna dostrzegać się znaczenie zdrowotności i ekologii.

To nie pierwsza tego typu inicjatywa. Znacznie bardziej zaawansowane działania w kierunku EKO podjęli Holendrzy z Eat2Be. Na stronach Biokuriera pisaliśmy już o holenderskiej restauracji typu Fast food, która w 100% serwuje dania oparte na żywności ekologicznej i podlega certyfikacji.

Przeczytaj: Holandia. Certyfikat ekologiczny dla restauracji

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Interesuje Ciebie tematyka eko cateringu i żywności eko w restauracjach? Czytaj:

(źródło: organic-market.info) fot. www.sxc.hu

Chcesz być na bieżąco z BIO? Zapisz się na nasz newsletter (u dołu po lewej stronie)
lub sprawdź nasze profile na portalach społecznościowych Facebook i Twitter!     

Spodobał Ci się ten artykuł? Podziel się nim!



Polecamy kolejny eko przepis: Makaron z warzywami w sosie serowo-orzechowym

Brak postów do wyświetlenia