Teraz czytasz...
Indyk zapiekany w lawendzie i rozmarynie [przepis]

Indyk zapiekany w lawendzie i rozmarynie [przepis]

Zapiekany indyk z lawendą

Indyk zapiekany w lawendzie i rozmarynie to autorski przepis Beaty Abramczyk, dietetyczki, autorki nowo wydanej książki „Hashimoto. Twoje cztery pory roku”. Danie przygotujesz w mniej niż godzinę. Warto spróbować.

Indyk zapiekany w lawendzie i rozmarynie to propozycja na obiad lub kolację. Można go jeść na ciepło, ale na zimno – w wersji na kanapki – smakuje równie dobrze.

Indyk zapiekany w lawendzie i rozmarynie

Autorką przepisu jest Beata Abramczyk, autorka książki „Hashimoto. Twoje cztery pory roku”.

Ingredients
  

  • pierś z indyka
  • duża szczypta soli
  • duża szczypta mielonego czarnego pieprzu
  • 1-2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1-2 łyżeczki suszonego tymianku cytrynowego
  • 1-2 łyżki masła klarowanego
  • 3 gałązki świeżego rozmarynu
  • 3 gałązki świeżej lawendy

Instructions
 

  • Pierś z indyka płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
  • Nacieramy solą, pieprzem i słodką papryką, posypujemy tymiankiem cytrynowym.
  • Odstawiamy do lodówki na około godzinę.
  • Rozgrzewamy piekarnik do 180°C.
  • Nacieramy naczynie żaroodporne częścią klarowanego masła, wkładamy mięso.
  • Na wierzchu układamy gałązki rozmarynu i lawendy i pozostałe masło.
  • Czas pieczenia zależy od wielkości indyczej piersi (przyjmuje się, że na 0,5 kg kawałek trzeba przeznaczyć ok. 20–30 min). Smacznego!
Tried this recipe?Let us know how it was!

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.