Indyk zapiekany w lawendzie i rozmarynie to autorski przepis Beaty Abramczyk, dietetyczki, autorki nowo wydanej książki „Hashimoto. Twoje cztery pory roku”. Danie przygotujesz w mniej niż godzinę. Warto spróbować.
Indyk zapiekany w lawendzie i rozmarynie to propozycja na obiad lub kolację. Można go jeść na ciepło, ale na zimno – w wersji na kanapki – smakuje równie dobrze.
Indyk zapiekany w lawendzie i rozmarynie
Składniki
- pierś z indyka
- duża szczypta soli
- duża szczypta mielonego czarnego pieprzu
- 1-2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 1-2 łyżeczki suszonego tymianku cytrynowego
- 1-2 łyżki masła klarowanego
- 3 gałązki świeżego rozmarynu
- 3 gałązki świeżej lawendy
Przygotowanie
- Pierś z indyka płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
- Nacieramy solą, pieprzem i słodką papryką, posypujemy tymiankiem cytrynowym.
- Odstawiamy do lodówki na około godzinę.
- Rozgrzewamy piekarnik do 180°C.
- Nacieramy naczynie żaroodporne częścią klarowanego masła, wkładamy mięso.
- Na wierzchu układamy gałązki rozmarynu i lawendy i pozostałe masło.
- Czas pieczenia zależy od wielkości indyczej piersi (przyjmuje się, że na 0,5 kg kawałek trzeba przeznaczyć ok. 20–30 min). Smacznego!