Teraz czytasz...
Mniszek lekarski – właściwości i zastosowanie
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Mniszek lekarski – właściwości i zastosowanie

Agnieszka Gotówka
cały mniszek lekarski (kwiat, liście i korzeń)

Mniszek lekarski uważany za pospolity chwast i tępiony przez ogrodników to prawdziwa skarbnica zdrowia. Właśnie teraz, w maju, warto pozyskiwać ten surowiec i przygotować z niego leczniczy syrop.

Mniszek lekarski – (nie)pospolity chwast

Mniszek lekarski (Taraxacum officinale) to szeroko rozpowszechniona bylina z rodziny Asteraceae. Rośnie na  obszarach północnej i  zachodniej  Europy,  północno-zachodniej Syberii, w  Islandii,  na  Grenlandii oraz we wschodniej Kanadzie. Dla wielu z nas to zwykły chwast, który usuwamy podczas robienia porządków w ogrodzie. Spotkać go można na nieużytkach,  poboczach dróg, łąkach czy trawnikach. W rzeczywistości jednak to niezwykle cenna roślina lecznicza, której działanie potwierdzają liczne badania naukowe.

Znaleźć w niej można substancje aktywne, głownie należące do fenoli i terpenów. Towarzyszą im węglowodany, białka, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy oraz minerały.

Roślinę wykorzystuje się w ziołolecznictwie, kuchni, ale też w ogrodnictwie. Wśród podpowiedzi, jak zwalczać mszyce, znajdziemy m.in. przepis na naturalny preparat z mniszka lekarskiego (ok. 400 g świeżych liści zalać 10 l wody i użyć po 3 godzinach). Więcej sposobów, by pozbyć się niechcianych gości z ogrodu, znajdziecie w artykule „Ekologiczne sposoby na mszyce„.

To też podstawowy pokarm większości gatunków żółwia lądowego.

Mniszek lekarski – działanie

Mniszek pospolity zaczęto stosować w medycynie naturalnej na przełomie X i XI wieku. Polecano go w leczeniu chorób wątroby i śledziony.

Dużo uwagi w swoich badaniach poświecił tej roślinie lekarz Leonhard Fuchs, żyjący w XVI wieku jeden z czwórki ojców niemieckiej botaniki. Opisał on zastosowanie mniszka lekarskiego w terapii dny moczanowej, zapalenia pęcherza, biegunki oraz schorzeń układu pokarmowego.

Z kolei żyjący w Ameryce Północnej Indianie z rośliny tej wytwarzali napar, wspomagający leczenie zgagi i niestrawności.

Lekarski mniszek znany jest też w medycynie chińskiej, gdzie jest składnikiem mieszanek wzmacniających odporność.

miód z mniszka lekarskiego
Miod z mniszka lekarskiego dobrze zastępuje cukier

Mniszek lekarski – zastosowanie

Gdy pozna się właściwości mniszka lekarskiego, trudno już patrzy się na tę roślinę przez pryzmat chwastów. Staje się ona cennym surowcem leczniczym, który w naszej szerokości geograficznej jest na wyciągnięcie ręki.

Składniki obecne w roślinie odpowiadają za jego cenne właściwości przeciwutleniające. Wykazano, że napar z liści mniszka lekarskiego znacząco hamuje tworzenie wolnych rodników tlenowych (zaraz po zielonej i czarnej herbacie).

Badania dowodzą ponadto, że mlecz (choć to określenie niepoprawne) wykazuje działanie hepatoprotekcyjnie (chroni komórki wątroby przed uszkodzeniem i pobudza je do odbudowy i regeneracji). Jego regularne spożywanie w postaci naparów zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby miąższu wątroby.

Potwierdzono również, że ekstrakty z liści mniszka lekarskiego wpływają na obniżenie poziomu bilirubiny, ALT, AST, fosfatazy zasadowej (ALP), cholesterolu, trójglicerydów, frakcji lipoprotein o małej gęstości (LDL) i  frakcji lipoprotein o bardzo małej gęstości (VLDL).

Obecne w mniszku lekarskim składniki wspomagają też zwalczanie drobnoustrojów. Radzą sobie z wieloma bakteriami i grzybami, wzmacniają też układ immunologiczny. Działają przeciwzapalnie. W naszym serwisie znajdziesz podpowiedzi, jak sporządzić syrop z mniszka lekarskiego [link do przepisu].

Badania wykazują ponadto, że mniszek lekarski ma zdolność hamowania wzrostu komórek nowotworowych (ekstrakt z korzeni hamował wzrost liczny komórek raka piersi, natomiast ekstrakt z liści hamował inwazję komórek raka prostaty).

Udowodniono, że może łagodzić skutki chemioterapii i wzmocnić osłabiony chorobą i terapią układ odpornościowy.

Jednym ze  skutecznych środków stosowanych w chemioterapii jest doksorubicyna, jednak jej zastosowanie wywołuje wiele skutków ubocznych, takich jak kardiotoksyczność,  utrata  włosów i  ból gardła.  Ponadto  doksorubicyna wpływa  na  układ odpornościowy poprzez zmniejszenie ekspresji interleukin α, interferonu γ, komórek NK i proliferację  limfocytów.  Kasianningsih i  in. (2011)  zbadali  wpływ etanolowego  ekstraktu  z  liści Taraxacum officinale na  komórki  układu odpornościowego  szczurów,  którym jednocześnie  podawano  doksorubicynę.  Ekstrakt  z  mniszka  lekarskiego  podawany szczurom  w  różnych  stężeniach  (500  mg/kg,  1000  mg/kg)  wpłynął  na  wzrost  liczby komórek  odpornościowych,  przy jednoczesnym stosowaniu doksorubicyny. Surowiec wykazuje zatem działanie immunosupresyjne, co potwierdza jego zdolność pobudzenia funkcji układu odpornościowego. Ekstrakt z  mniszka lekarskiego w dawce 500 mg/kg lepiej hamował skutki uboczne doksorubicyny

– przekonują Bernadetta Lis i Dorota Grabek-Lejko w artykule „Mniszek lekarski (Taraxacum officinale) – potencjalne właściwości prozdrowotne”.

herbata z mniszka lekarskiego
Herbata i kawa z mniszka lekarskiego jest do kupienia w sklepach z ekologiczną żywnością

Mniszek lekarski a mlecz

Mniszek bywa nazywany mleczem, choć z punktu widzenia nauki mleczem nie jest. Mamy bowiem do czynienia z dwoma różnymi roślinami, które co ciekawe nawet nie kwitną w tym samym czasie (mniszek na na przełomie kwietnia i maja, a mlecz latem).

Jak wygląda mniszek lekarski?

  • Liście są płaskie, postrzępione na brzegach. Są ułożone przy ziemi i wyrastają od korzenia.
  • Łodygi kwiatowe są pustymi, bezlistnymi rurkami.
  • Na jednej łodydze kwiatowej jest jeden kwiat (żółty).
  • Kwiaty mniszka w słoneczny dzień się otwierają, a w pochmurne lub deszczowe zamykają. Po przekwitnięciu  zamieniają się w tzw. dmuchawce.

Jadalny i smaczny chwast

Roślina ma wiele walorów kulinarnych. To cenny chwast jadalny, który może być spożywany na surowo lub po obróbce termicznej. Syrop z mniszka lekarskiego świetnie nadaje się do słodzenia herbaty (podobnie zresztą jak miód z mniszka).

W Francji żółte kwiaty tej roślinny często wykorzystuje się w czasie przygotowywania sałatek. Są też stosowane jako dodatek aromatyzujący do napojów, serów i słodyczy.

Korzeń mniszka lekarskiego znalazł z kolei zastosowanie w produkcji zdrowego substytutu kawy. Suszone liście mniszka stanowią zaś częsty dodatek mieszanek ziołowych wspomagających trawienie.

Jak pozyskiwać roślinę?

Jeszcze do niedawna mniszek pospolity zbierany był z pól i nieużytków. Rosnące zainteresowanie tą rośliną sprawiło, że zaistniała potrzeba na powstanie dużych plantacji. Wiele z nich funkcjonuje we Francji i Niemczech, choć i w Polsce z roku na rok pojawia się ich coraz więcej.

Uprawa tej rośliny jest stosunkowo łatwa. Nie jest wymagająca, a do wzrostu potrzebuje jedynie dużo słońca.

Liście i kwiaty zbiera się wiosną, gdy są najmłodsze (wtedy też mają najwięcej cennych substancji prozdrowotnych). Z kolei zbiór korzeni przypada na późną jesień. Zebrany surowiec najczęściej jest suszony, najlepiej w sposób naturalny (w przewiewnym i zacienionym pokoju).

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.