Banana Split to wyjątkowy deser. W wersji klasycznej składa się z lodów o smaku waniliowym, czekoladowym i truskawkowym, między którymi umieszczony jest banan. Ale muffinki w podobnym wydaniu smakują równie dobrze. Przekonajcie się sami!
Do dzisiaj trwa spór o to, jaka historia kryje się za Banana Split. Ta kwestia jednak nie jest istotna, bo sam deser jest wyjątkowy w smaku. A jego wersji jest całe mnóstwo. Wśród nich znajdziemy też coś dla wegan.
Przeczytaj więcej na temat: muffinki
Jak zrobić muffinki Banana Split z surową czekoladą i rodzynkami?
Składniki:
- 1 szklanka mąki owsianej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/3 szklanki rodzynek
- 2 łyżki surowego kakao* w proszku
- 2 łyżki surowego kakao kruszonego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 banany (mogą być już takie starsze, sprawdź inne sposoby na wykorzystanie starych bananów)
- łyżka syropu z agawy
- łyżka oleju kokosowego
Składniki suche mieszamy w jednej misce. Rodzynki zalewamy wrzątkiem do 3/4 szklanki i odstawiamy na ok. 15 minut. Dojrzałe banany rozgniatamy widelcem. Mieszamy z olejem kokosowym i syropem z agawy. Gotową mieszankę wlewamy do składników suchych razem z rodzynkami i wodą (nie odsączamy rodzynek). Pieczemy 20 minut w 200°C bez termoobiegu. W wersji bezglutenowej mąki zastępujemy kolejno: mąką owsianą bezglutenową i mąką ryżową.
* Porcja surowego kakao jest najbogatszym źródłem magnezu na świecie i ma o 40% więcej żelaza niż taka sama porcja wołowiny.