W sezonie pomidorowym salmorejo to najprostszy, a jednocześnie doskonały sposób na wykorzystanie soczystych i słonecznych pomidorów. Zimna zupa krem z pomidorów to danie, które warto włączyć do letniego jadłospisu, zwłaszcza gdy doskwiera upał.
- Czas przygotowania: 15 minut
- Całkowity czas: 45 minut
Składniki (dla 4 osób):
- 1,3 kg dojrzałych pomidorów, oczyszczonych z twardych części i grubo posiekanych,
- 300 g czerstwego chleba bez skórki, pokrojonego na grube kawałki,
- 2 ząbki czosnku,
- 1-2 łyżeczki czerwonego octu cherry,
- ¼ kubka oliwy virgin (+ trochę do podania),
- 2 jajka ugotowane na twardo, posiekane,
- sól, pieprz.
Sprawdź inne przepisy na gazpacho w wersji do druku.
Jak przygotować chłodnik Salmorejo?
- Pokrojone pomidory, chleb, czosnek, ocet zblenduj na puree (najlepiej w blenderze kielichowym, na wysokich obrotach). Blendowanie powinno trwać około minutę.
- Dodaj ½ kubka lodowatej wody, potem ¼ kubka oliwy i blenduj przez chwilę. Dopraw solą i pieprzem.
- Przykryj i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.
- Nałóż salmorejo do miseczek, posyp wierzch siekanym jajkiem, skrop oliwą i podawaj.
Salmorejo można przygotować dzień lub dwa wcześniej, trzeba je jednak przechowywać w lodówce.
Autorka przepisu: Maja Skorupska