Burgery z buraka i batata [przepis]

burger z buraka i batata

Przepis na burgery z buraka i batata to alternatywa dla mięsnej kanapki, ale jej smak zadowoli nie tylko wegan. Smaczna i pożywna, świetna na letnie wycieczki. 

Burgery z buraka i batata. Jak zrobić?

Te burgery znakomicie smakują z sosem musztardowym. Można też przygotować do nich majonez wegański lub pesto z pietruszki albo rukoli.

burger z buraka i batata

Burgery z buraka i batata

Autorką przepisu jest Maja Skorupska. Znajdziecie go w serwisie Biokurier.pl oraz w wakacyjnym numerze drukowanego czasopisma Biokurier (3/2021)
Czas przygotowania 15 min
Czas gotowania 40 min
Łączny czas 1 hr
Rodzaj posiłku danie główne
Cuisine American
Porcje 13

Składniki
  

  • 1 puszka białej albo czerwonej fasoli odsączonej
  • 2 średnie buraki, obrane ze skórki
  • 1 batat, obrany ze skórki
  • 1 średnia cebula czerwona
  • 5 łyżek nasion słonecznika
  • 2 łyżki nasion dyni
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczki kuminu mielonego
  • 1 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 2 łyżki mielonych migdałów
  • 2–3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • sól, pieprz do smaku
  • oliwa do skropienia burgerów przed pieczeniem

Przygotowanie
 

  • Fasolę zblenduj, ale zostaw grube kawałki.
  • Buraki i batata zetrzyj na tarce o średnich oczkach, cebulę bez łupinek podobnie, wymieszaj.
  • Dodaj ziarna, czosnek i przyprawy, na końcu mielone migdały, wymieszaj dokładnie, najlepiej ręką
  • Spróbuj, dopraw do smaku solą i pieprzem, jeżeli trzeba.
  • Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
  • Uformuj burgery –wielkość dopasuj do wielkości bułek.
  • Ułóż je na blaszce, skrop oliwą, piecz w 180°C przez około 35–40minut, aż wierzch będzie delikatnie rumiany.
  • Burgery można podgrzewać, świetnie się trzymają w lodówce przez 2–4 dni.

Przepis na burgery pojawił się w drukowanym numerze Biokuriera, który do rąk naszych Czytelników trafił w wakacje 2021 r.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Tematem przewodnim uczyniliśmy w nich burgery, które – jak się okazuje – mają niezwykle ciekawą historię i wcale nie są tak niezdrowe, jak się powszechnie sądzi.

Jeśli chcecie mieć pewność, że wysoko cenione w branży eko pismo Biokurier trafi do Waszych rąk na czas, skorzystajcie z prenumeraty indywidualnej.

Domowa bułka do burgerów

Bułki do burgerów

Autorem przepisu jest Maja Skorupska.
Przepis został opublikowany w serwisie Biokurier.pl
Czas przygotowania 20 min
Czas gotowania 2 hrs
Łączny czas 2 hrs 20 min
Porcje 8 sztuuk

Składniki
  

  • kubka mąki orkiszowej (570 g)
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • 15 g świeżych drożdży lub 1 opakowanie suchych
  • kubka ciepłej wody
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki soli
  • nasiona sezamu do posypania
  • 2-3 łyżki mleka roślinnego do posmarowania wierzchu przed posypaniem

Przygotowanie
 

  • W misce rozetrzyj świeże drożdże z połową wody, syropem z agawy i 1 łyżką mąki.
  • Odstaw na 15 min w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować.
  • W dużej misce wymieszaj mąkę z solą, po środku zrób dołek, wlej rozczyn drożdżowy, oliwę, zamieszaj od środka, a potem zagnieć ciasto.
  • Wyrabiaj je przez 10 minut, aż ciasto będzie gładkie (jeżeli ciasto będzie zbyt kleiste możesz dodać ½ kubka mąki dodatkowo).
  • Przełóż ciasto do natłuszczonej miski, przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 1 h, aż podwoi objętość.
  • Po tym czasie podziel je na 8 części, z każdej uformuj kulkę, ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając odstępy. Przykryj ściereczką i odstaw na 45 min, powinny się napuszyć.
  • Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  • Kiedy bułki wyrosną, posmaruj wierzch mlekiem roślinnym, ja użyłam migdałowego, posyp nasionami sezamu.
  • Piecz przez około 15 min, aż będą złociste na wierzchu.

Brak postów do wyświetlenia