Znamy i uwielbiamy smak wielu warzyw. Królują na naszych stołach, uprawiamy je w naszych ogrodach. Czasem jednak warto spróbować czegoś nowego. I tu z pomocą przychodzi nasze zestawienie nietypowych warzyw. Znacie je? Lubicie? A może podzielicie się przepisami na ich wykorzystanie w kuchni?
Pietruszka karbowana
Stosowana do ozdoby jest też bogatym źródłem witamin A i C. Ma działanie wzmacniające organizm. Aby zachować jak najwięcej jej dobroczynnych właściwości, należy ją porwać, a nie pokroić.
Poszarpana pietruszka świetnie komponuje się z sałatką pomidorowo-ogórkową lub tradycyjną. Można jej również użyć jako ozdobę do jaj faszerowanych. Pomieszana z majonezem (najlepiej domowej produkcji), pozwoli nam odstraszyć wszystkie bakterie i wirusy, które lubią atakować organizm podczas pierwszych dni ocieplenia.
Ziemniaki truflowe
Ziemniaki truflowe to peruwiański przysmak. Ze względu na wysokie walory smakowe i wartości odżywcze są bardzo cenione szczególnie we Francji. Fioletowa odmiana jest bogata w przeciwutleniacze, takie jak antocyjany, karotenoidy i kwas fenolowy, które mogą zmniejszyć stan przewlekłego zapalenia.
Odmiana ta sprawdzi się wyśmienicie jako danie pieczone lub gotowane. Jest idealną bazą sałatek i zapiekanek. W cieplejsze dni ziemniaki truflowe warto przygotować z ogniska lub grilla. Takim daniem na pewno zaskoczymy przyjaciół.
5 rzeczy, o których warto pamiętać przygotowując surówkę
Buraki Chioggia
Buraczki odmiany Chioggia wyhodowane zostały we Włoszech – ich nazwa pochodzi od nazwy miejscowości, gdzie pojawiły się po raz pierwszy. Wyróżniają się pasiastym biało-czerwonym miąższem.
Doskonale komponują się z innymi kolorowymi warzywami jako składnik sałatek. Można je spożywać tylko lekko podgrzane. My proponujemy zetrzeć je na tarce, a wywar z buraków pomieszać z kefirem, pokrojoną drobniutko rzodkiewką, koperkiem i zielonym ogórkiem. W ten sposób uzyskamy bardzo zdrowy i smakowity chłodnik, który posolony do smaku będzie wyśmienitą zupą na cieplejszy dzień.
Kalafior Romanesco
Polecamy go szczególnie ze względu na walory estetyczne i smakowe. Jest źródłem magnezu, potasu, wapnia, cynku, kwasu foliowego i jodu. Doskonale sprawdzi się we wszystkich daniach gotowanych na parze. Z dodatkiem majonezu, rodzynek sułtańskich (bez siarczanów!) oraz orzechów laskowych będzie wyśmienitą sałatką, którą możemy podać jako przystawkę lub samodzielne danie.
Sałata liść dębu czerwona
Sałata ta przypomina kolorem i kształtem liście asymilacyjne dębu, zapewne stąd jej nazwa. W odmianach zielono- i czerwonolistnej różny jest barwnik roślinny. Obie sałaty wytwarzają bardzo delikatne liście o lekko orzechowym smaku, który można podkreślić poprzez doprawienie ich vinaigrettem.