Teraz czytasz...
Owocowa pianka z karobem [przepis]
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
Bio Kurier

Owocowa pianka z karobem [przepis]

Drzewo karobowe to jedna z najstarszych roślin świata. Pochodzi z Bliskiego Wschodu, a do Europy dotarła w XIV wieku. Jego strąki znane są jako chleb świętojański, z których wytwarza się melasę i proszek. A jak wykorzystać karob w kuchni? Oto jeden ze sprawdzonych przepisów.

Karob poleca się alergikom, osobom z nietolerancją glutenu, sportowcom, weganom i wegetarianom. Dzięki wielu cennym składnikom pozytywnie wpływa na pracę układu odpornościowego i pokarmowego.

Kasza gryczana z warzywami i ziarnami [przepis]

Prozdrowotne właściwości karobu

  • Poprawia metabolizm.
  • Wzmacnia kości.
  • Obniża poziom cholesterolu.
  • Wspomaga trawienie.
  • Dodaje energii.

Jak przygotować owocową piankę z karobem?

Składniki na 8 porcji:

  • 1/2 kg mrożonych owoców (użyłam 200 g jagód, 200 g wiśni, 100 g malin),
  • 100 g cukru pudru, np. z dodatkiem wanilii (można użyć również zamienników zwykłego cukru albo zupełnie z niego zrezygnować),
  • 20 g soku z cytryny,
  • 1 schłodzone białko z dużego jajka,
  • karob kruszony Bakra,
  • wiórki kokosowe,
  • płatki migdałów.

Sposób przygotowania

:

Do wysokiego naczynia wsypujemy cukier puder, dodajemy mrożone, lekko rozdrobnione owoce, wlewamy sok z cytryny i białko z jednego jajka. Wszystkie składniki mieszamy i następnie miksujemy blenderem, tak by owoce były dobrze rozdrobnione o jednolitej masie. Najlepiej zrobić to w naczyniu miksującym lub blenderze kielichowym. Powstałą masę przekładamy do miski i miksujemy 3-4 minuty, aż powstanie bardzo puszysta masa (można to zrobić w naczyniu miksującym, ale z dodatkiem motylka pomagającego ubić pianę).

Trufle czekoladowo-buraczane

Zobacz także


Gotową piankę przekładamy do szklanych pojemników i dekorujemy kruszonym karobem, wiórkami kokosowymi i płatkami migdałów

. W sezonie można dodać świeże owoce. Deser najlepiej podawać schłodzony, ale nie można trzymać go zbyt długo w lodówce, by się nie rozwarstwił. Piankę można również na chwilę wstawić do zamrażalnika.

Karob kruszony BIO Bakra

W przepisie wykorzystaliśmy bio karob udostępniony przez firmę Bakra

 

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.