Joanna Jakubiuk, kuchmistrzyni i aktywistka kulinarna, dzieli się z nami przepisem na tort makowy – jest smaczny, słodki i ma tradycyjny smak.
Składniki na tort makowy z kremem kawowym
Składniki na ciasto
- 500 g niebieskiego maku
- 5 jajek
- 250 g cukru pudru
- 200 g masła
- 3-4 łyżki miodu
- 5 łyżek bułki tartej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kilka kropli olejku migdałowego (opcjonalnie)
Krem kawowy:
- 500 g sera mascarpone
- 100 g cukru pudru
- 100 g białej czekolady
- 250 ml śmietanki 30 lub 36%
- kilka łyżek bardzo mocnej zaparzonej kawy
Do przełożenia:
- mały słoik konfitury z wiśni z całymi owocami
Do nasączenia:
- kieliszek wiśniówki
- filiżanka mocnej kawy
Do obtoczenia:
- 2-3 łyżki kakao
- kilka łyżek tłuczonych orzechów laskowych
Jak przygotować tort makowy z kremem kawowym?
Mak zaparzamy wrzącą wodą i odstawiamy na pół godziny. Odcedzamy i dwa razy mielimy przez maszynkę (przez bardzo gęste sitko). Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Masło, cukier i żółtka ucieramy na puszystą masę. Dodajemy miód, bułkę tartą i proszek do pieczenia. Wszystko razem mieszamy z makiem i kilkoma kroplami olejku migdałowego. Na koniec dorzucamy pianę z białek i delikatnie mieszamy.
Przygotowanie kremu: Część cukru pudru mieszamy z serem mascarpone i kawą. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijamy z resztą cukru. Dodajemy wszystko do masy i delikatnie mieszamy.
Gotową masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy (26 cm). Pieczemy w temperaturze 170-180°C około 45-50 min. Ostudzony kroimy na trzy równe części. Pierwszy blat delikatnie nasączamy częścią wiśniówki wymieszaną z kawą. Smarujemy konfiturą wiśniową i 1/3 kremu kawowego. Układamy drugi blat makowy. Nasączamy i smarujemy kolejną porcją kremu. Kładziemy trzeci blat, nasączamy i wysmarowujemy resztą kremu wierzch i boki tortu. Górę obsypujemy kakao, a boki tłuczonymi orzechami. Odstawiamy na kilka godzin do schłodzenia.