Przepis na tort makowy z kremem kawowym od Joanny Jakubiuk

Joanna Jakubiuk, kuchmistrzyni i aktywistka kulinarna, dzieli się z nami przepisem na tort makowy – jest smaczny, słodki i ma tradycyjny smak.

Przeczytaj rozmowę z Joanną Jakubiuk, która od 20 lat zawodowo zagniata, wałkuje, lepi i gotuje nie tylko pierogi.

Składniki na tort makowy z kremem kawowym

Składniki na ciasto:

  • 500 g niebieskiego maku
  • 5 jajek
  • 250 g cukru pudru
  • 200 g masła
  • 3-4 łyżki miodu
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropli olejku migdałowego (opcjonalnie)
Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Krem kawowy:

  • 500 g sera mascarpone
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g białej czekolady
  • 250 ml śmietanki 30 lub 36%
  • kilka łyżek bardzo mocnej zaparzonej kawy

Do przełożenia:

  • mały słoik konfitury z wiśni z całymi owocami

Do nasączenia:

  • kieliszek wiśniówki
  • filiżanka mocnej kawy

Do obtoczenia:

  • 2-3 łyżki kakao
  • kilka łyżek tłuczonych orzechów laskowych

Jak przygotować tort makowy z kremem kawowym?

Mak zaparzamy wrzącą wodą i odstawiamy na pół godziny. Odcedzamy i dwa razy mielimy przez maszynkę (przez bardzo gęste sitko). Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Masło, cukier i żółtka ucieramy na puszystą masę. Dodajemy miód, bułkę tartą i proszek do pieczenia. Wszystko razem mieszamy z makiem i kilkoma kroplami olejku migdałowego. Na koniec dorzucamy pianę z białek i delikatnie mieszamy.

Przygotowanie kremu: Część cukru pudru mieszamy z serem mascarpone i kawą. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijamy z resztą cukru. Dodajemy wszystko do masy i delikatnie mieszamy.

Gotową masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy (26 cm). Pieczemy w temperaturze 170-180°C około 45-50 min. Ostudzony kroimy na trzy równe części. Pierwszy blat delikatnie nasączamy częścią wiśniówki wymieszaną z kawą. Smarujemy konfiturą wiśniową i 1/3 kremu kawowego. Układamy drugi blat makowy. Nasączamy i smarujemy kolejną porcją kremu. Kładziemy trzeci blat, nasączamy i wysmarowujemy resztą kremu wierzch i boki tortu. Górę obsypujemy kakao, a boki tłuczonymi orzechami. Odstawiamy na kilka godzin do schłodzenia.