Teraz czytasz...
Najlepsze przepisy na ochronę ryb i owoców morza od WWF Polska
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Najlepsze przepisy na ochronę ryb i owoców morza od WWF Polska

 

Jeśli nie zmienimy naszych zachowań za 40 lat może zabraknąć ryb w oceanach, a wraz z nimi z mórz znikną inne cenne gatunki – alarmuje WWF Polska w swojej kampanii.

Każdy, kto kupuje ryby, ma wpływ na tę sytuację. Dlatego organizacja ekologiczna WWF Polska wspólnie z Fundacją Szkoła na widelcu Grzegorza Łapanowskiego przygotowały książkę kulinarną „Ryby wybrane”, która zachęca do przyrządzania i jedzenia niezagrożonych gatunków ryb i owoców morza, co przyczyni się do ochrony różnorodności biologicznej mórz i oceanów.

Utrata różnorodności mórz i oceanów zagrożeniem

 

Utrata różnorodności mórz i oceanów jest jednym z głównych zagrożeń dla stabilności ekosystemów, także morskich – mówi Piotr Prędki z WWF Polska. – Jeśli przestaniemy na jakiś czas kupować ryby i owoce morza pochodzące z przełowionych stad, to rybacy zrezygnują z połowu zagrożonych gatunków, co pozwoli na zahamowanie spadku różnorodności biologicznej w morzach i oceanach. To z kolei pozwoli w przyszłości cieszyć się smakiem zagrożonych obecnie gatunków.  WWF Polska zwraca uwagę, że co 20 minut na świecie bezpowrotnie ginie jeden gatunek. Dla ekosystemów morskich dominującym czynnikiem globalnych zmian są nadmierne połowy ryb. Badania naukowe pokazują, że 90 procent światowych zasobów ryb jest przeławiana lub nadmiernie eksploatowana.

Przykładowo, w Bałtyku na stabilnym poziomie wykorzystywane są jedynie trzy z dziesięciu poławianych komercyjnie stad ryb. W przypadku pozostałych połowy są wyższe od tych gwarantujących odbudowę. Dodatkowo, działalność rybacka powoduje przyłowy innych chronionych gatunków ryb, a także ptaków i ssaków morskich. Z tego powodu rozpoczynamy „Kampanię na rzecz ochrony różnorodności biologicznej mórz i oceanów” – mówi Olga Sarna z WWF Polska. – W ramach projektu podejmiemy szereg działań, zwiększających wiedzę Polaków na temat tego, jakie gatunki ryb można kupować bez obaw i na co zwracać uwagę dokonując wyboru. Konsumenci powinni mieć świadomość, że od ich codziennych decyzji zależy różnorodność życia w morzach i oceanach.
 

Dlaczego warto przywiązywać wagę do wyboru odpowiednich gatunków?

W przypadku różnorodności biologicznej mórz i oceanów, obecna sytuacja wskazuje, że już niedługo będziemy zmuszeni diametralnie zweryfikować nasze gusta kulinarne, ponieważ gatunki ryb zagrożone wyginięciem, znikną na zawsze z naszych stołów. Jako Fundacja promująca zdrowy styl życia i odżywiania, a także wspierająca zrównoważony rozwój, dołożyliśmy wszelkich starań, aby książka „Ryby wybrane” była praktycznym przewodnikiem świadomych wyborów kulinarnych. Jako kucharz i autor przepisów mogę zagwarantować, że każdy znajdzie w niej również inspiracje na smaczne i zdrowe dania z ryb.

Książka kulinarna „Ryby wybrane” dostępna jest w wersji elektronicznej. Można pobrać ją w formacie pdf lub w wersji na czytniki ze strony http://ryby.wwf.pl/ 

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.