Teraz czytasz...
Melasa – słodki zamiennik cukru

Melasa – słodki zamiennik cukru

Melasa była kiedyś znana jako substancja słodząca tańsza niż cukier, a przez to bardziej dostępna. Ma postać ciemnobrązowego syropu, gęstego i lepkiego. Dziś jest znana jako zamiennik substancji słodzących, ma niską zawartość sacharozy (około 50%), której nie opłaca się dokładniej oczyszczać, dzięki czemu nie jest pozbawiana także wartościowych substancji.  Tym razem dokładniej przybliżymy jej zalety.

Melasa. Właściwości odżywcze i skład

Jakość i dokładny skład, a zatem i smak melasy zależy od tego, z czego jest ona otrzymywana. Zawiera sporo wody, substancje suche, jak popioły i związki nieorganiczne hamujące w niej rozwój mikroorganizmów, tlenki wapnia, potasu, sodu, magnezu, żelaza, fosforu. Można ją otrzymywać z trzciny cukrowej. Przeczytaj więcej na temat: Cukier trzcinowy nierafinowany. Właściwości i zastosowanie

Dzięki zawartości polisacharydów (wielocukrów, czyli cukrów złożonych) ma pozytywny wpływ na układ odpornościowy człowieka, stawy, naczynia krwionośne i serce.

Beta glukan ma z kolei pobudzać makrofagi, czyli komórki  układu odpornościowego do obrony i tym samym wspomagać ochronę organizmu przed szkodliwymi drobnoustrojami.

Melasa. Do czego dodawać?

Na forach i blogach wegańskich poleca się melasę jako wartościowy dodatek energetyczny w napojach proteinowych. Przy czym za wartościowsza uznaje się melasę z trzciny cukrowej niż tę z buraków. Jako źródło energii cenią ją sportowcy, rekonwalescenci i osoby z anemią.

Ma dobroczynny wpływ na układ nerwowy i krwionośny dzięki swemu składowi mineralnemu (żelazo, wapń) oraz zawartości witamin, zwłaszcza z grupy B. Witaminy niestety traci przy obróbce cieplnej.

Można ją dodawać do wypieków ciast czy chleba, napojów zimnych oraz gorących, kasz (orkiszowej, jaglanej), ryżu. Nie chcemy przeceniać wartości melasy w codziennej diecie. Można ją jednak potraktować jako ciekawy zamiennik miodów czy syropów słodzących.

Zobacz także


Gdzie kupić ?

Melasa dostępna jest w większości specjalistycznych sklepów z żywnością ekologiczną. Bez problemu nabędziecie ją także w sieci.

Małgorzata Górska

fot. wikipedia

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.