Teraz czytasz...
Melasa – słodki zamiennik cukru

Melasa – słodki zamiennik cukru

Melasa była kiedyś znana jako substancja słodząca tańsza niż cukier, a przez to bardziej dostępna. Ma postać ciemnobrązowego syropu, gęstego i lepkiego. Dziś jest znana jako zamiennik substancji słodzących, ma niską zawartość sacharozy (około 50%), której nie opłaca się dokładniej oczyszczać, dzięki czemu nie jest pozbawiana także wartościowych substancji.  Tym razem dokładniej przybliżymy jej zalety.

Melasa. Właściwości odżywcze i skład

Jakość i dokładny skład, a zatem i smak melasy zależy od tego, z czego jest ona otrzymywana. Zawiera sporo wody, substancje suche, jak popioły i związki nieorganiczne hamujące w niej rozwój mikroorganizmów, tlenki wapnia, potasu, sodu, magnezu, żelaza, fosforu. Można ją otrzymywać z trzciny cukrowej. Przeczytaj więcej na temat: Cukier trzcinowy nierafinowany. Właściwości i zastosowanie

Dzięki zawartości polisacharydów (wielocukrów, czyli cukrów złożonych) ma pozytywny wpływ na układ odpornościowy człowieka, stawy, naczynia krwionośne i serce.

Beta glukan ma z kolei pobudzać makrofagi, czyli komórki  układu odpornościowego do obrony i tym samym wspomagać ochronę organizmu przed szkodliwymi drobnoustrojami.

Melasa. Do czego dodawać?

Na forach i blogach wegańskich poleca się melasę jako wartościowy dodatek energetyczny w napojach proteinowych. Przy czym za wartościowsza uznaje się melasę z trzciny cukrowej niż tę z buraków. Jako źródło energii cenią ją sportowcy, rekonwalescenci i osoby z anemią.

Ma dobroczynny wpływ na układ nerwowy i krwionośny dzięki swemu składowi mineralnemu (żelazo, wapń) oraz zawartości witamin, zwłaszcza z grupy B. Witaminy niestety traci przy obróbce cieplnej.

Można ją dodawać do wypieków ciast czy chleba, napojów zimnych oraz gorących, kasz (orkiszowej, jaglanej), ryżu. Nie chcemy przeceniać wartości melasy w codziennej diecie. Można ją jednak potraktować jako ciekawy zamiennik miodów czy syropów słodzących.

Zobacz także
Kilka brązowych kurzych jaj ułożonych na jutowej ściereczce na tle starego, drewnianego stołu. Na pierwszym planie rozbite jajko z intensywnie żółtym żółtkiem w skorupce. W tle widoczne połówki pustej skorupki.

Gdzie kupić ?

Melasa dostępna jest w większości specjalistycznych sklepów z żywnością ekologiczną. Bez problemu nabędziecie ją także w sieci.

Małgorzata Górska

fot. wikipedia

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.