Teraz czytasz...
Jabłecznik z papierówek

Jabłecznik z papierówek

Jabłecznik to ciasto proste i szybkie. To świetny (i smaczny) sposób na zużycie większej ilości jabłek z własnego ogrodu lub lokalnego sadu. Zapach jabłecznika wrowadza przytulny, domowy klimat i kojarzy się z dzieciństwem.

O jabłkach papierówkach

Jabłka papierówki to wczesna, letnia odmiana jabłek o jasnozielonej, cienkiej skórce i soczystym, lekko kwaskowatym miąższu. Dojrzewają zazwyczaj już w lipcu. Są cenione przez osoby, które chcą cieszyć się świeżymi jabłkami latem. Ich smak jest delikatny, odświeżający i idealnie nadaje się do jedzenia na surowo oraz do przygotowywania kompotów i przetworów. Papierówki szybko się psują po zerwaniu, dlatego najlepiej spożywać je od razu lub wykorzystywać do wypieków, np. szarlotek czy jabłeczników. To odmiana szczególnie lubiana w polskich ogrodach za łatwość uprawy i obfite plony.

Składniki:
jabłka EKO papierówki
¾ kg mąki ekologicznej bio,
4 żółtka,
1 kubek kwaśnej śmietany bio,
½ kostki masła bio,
¾ szklanki cukru bio,
1 płaska łyżka proszku do pieczenia bio,

Zobacz także
yerba_mate

 Sposób przygotowania:

Zagnieść ciasto w kulę i odłożyć do lodówki  na kilka godzin. Jabłka utrzeć na grubej tarce i posypać cukrem. Można dodać także cukru waniliowego. Odstawić. Ciasto podzielić na dwie części. 1 część rozłożyć na blasze. Upiec do lekkiego zarumienienia. Wyjąć. Wyłożyć jabłka na pierwszej części ciasta i przykryć drugą częścią ciasta. Piec 30 do 40 min w temp. 180 stopni Celsjusza.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.