Coraz więcej konsumentów poszukuje olejów z certyfikatem ekologicznym. Poprawia się także dostępność tego typu produktów, ale wciąż nie każdy surowiec można zdobyć w jakości BIO.
– Konsumenci coraz chętniej sięgają po oleje BIO, ponieważ są coraz bardziej świadomi. Najchętniej wybierany jest olej lniany, z ostropestu, z rzepaku, z dyni i z kokosa. Widzimy jednak, że oleje konopny, z sezamu czy z lnianki z każdym miesiącem zyskują na popularności. Jeszcze kilka miesięcy temu nasze oleje BIO stały tylko na działach ze zdrową żywnością, a dzisiaj możemy je dodatkowo znaleźć na półkach z konwencjonalnymi olejami, ponieważ konsumenci tego oczekują – mówi Maciej Niewiadomski, członek zarządu firmy Look Food specjalizującej się w produkcji ekologicznych olejów zimnotłoczonych: lnianego, z ziaren słonecznika, z rzepaku, z pestek dyni, konopnego, z lnianki, z sezamu, z orzecha włoskiego i z kokosa.
Trudności z pozyskaniem ekologicznego ostropestu
– W ofercie firmy Look-Food prawie wszystkie oleje posiadają certyfikat BIO i są tłoczone na zimno. Obecnie tylko olej z ostropestu nie jest wytwarzany w jakości BIO, ponieważ brakuje certyfikowanego surowca. Dokładamy jednak starań, aby i ten olej wytworzyć z certyfikatem BIO i móc się pochwalić pełną certyfikowaną ofertą – dodaje Maciej Niewiadomski.
Polecamy także tekst: 5 rzeczy, które warto sprawdzić zanim wybierzesz olej
oprac. Karol Przybylak zdjęcie: freeimages.com/Gabriele Bianco