Olej krokoszowy. Zalety “skarbu faraona”

Tłoczony na zimno olej z nasion krokosza barwierskiego był ceniony szczególnie wysoko już w starożytnym Egipcie. Co kryje w sobie olej krokoszowy i kiedy warto po niego sięgnąć? Czytajcie… 

Co to jest krokosz barwierski?

Ta roślina o ciekawie brzmiącej nazwie wywodzi się z Bliskiego Wschodu. Pochodzi z rodziny astrowatych. Wyglądem przypomina pospolity oset, ale z chwastem niewiele ma wspólnego. Bliżej mu raczej do cennego szafranu, czego zresztą dowodzi synonimiczna nazwa tego produktu. Olej krokoszowy bywa bowiem określany mianem oleju szafranowego.

Krokosz barwierski znany był już w starożytnym Egipcie, gdzie wykorzystywano go do produkcji szminek. Legenda głosi, że uprawiać tę roślinę mógł jedynie faraon.

O krokoszu barwierskim pamiętano również w kolejnych wiekach, bo choćby w średniowieczu ceniono go właściwości barwiące. W płatkach krokosza barwierskiego znajdują się bowiem kartaminy, określane również mianem hiszpańskiej czerwieni.

Krokosz barwierski stosowany był również jako lek. Wykazywał bowiem działanie wykrztuśne, przeczyszczające oraz pobudzające. Ekstrakt z tej rośliny stosowano na pobudzenie porostu włosów, co miało minimalizować objaw łysienia.

Europa zachwycała się krokoszem barwierskim od końca XVI wieku, kiedy to wiele pól mieniło się intensywną barwą tej rośliny. Z czasem zaczęto o niej zapominać, w ostatnim jednak czasie krokosz ponownie, choć dość nieśmiało, wkracza na arenę roślin leczniczych. A to za sprawą oleju krokoszowego, który pozyskuje się z nasion tych kwiatów.

Olej krokoszowy dla zdrowia i urody

Olej krokoszowy to kolejny produkt, który zachwyca bogactwem wielonasyconych kwasów tłuszczowych. Znaleźć w nim można kwas olejowy, palmitynowy, stearynowy, arachidowy, jednak na największe wyróżnienie zasługuje kwas linolowy. Jest go w oleju krokoszowym najwięcej, bo aż 80 proc. A za co ceni się go najbardziej?

Kwas linolowy to egzogenny kwas tłuszczowy (NNKT), a zatem nie może on być syntetyzowany w organizmie człowieka, lecz musi być mu dostarczany w diecie. To niezwykle ważne, bo jest potrzebny do prawidłowego funkcjonowania przemiany materii. Wspiera również układ immunologiczny organizmu, zatem zwiększa odporność, jak również wspomaga tworzenie kwasu DHA, który jest niezbędny do tego, by mózg pracował na odpowiednim poziomie.

Ale kwas linolowy to nie jedyna cenna substancja, jaką znaleźć można w oleju krokoszowym. Na uwagę zasługuje również alfa-tokoferol, a więc witamina E w naturalnej postaci. Jest to silny antyoksydant, który neutralizuje działanie wolnych rodników. A zatem nie tylko powstrzymuje procesy starzenia, ale też pozytywnie wpływa na pracę mięśni, w tym mięśnia sercowego.

W oleju krokoszowym znaleźć również można cenną witaminę A, która jest niezbędna, by utrzymać skórę, włosy i paznokcie w dobrym stanie.

Do produkcji oleju krokoszowego stosuje się specjalnie zaprojektowane prasy ślimakowe. Proces tłoczenia przebiega w temperaturze maksymalnej 40°C, co sprawia, że olej ma ten sam skład biochemiczny co świeże nasiona krokosza barwierskiego.

Olej krokoszowy w kuchni

Produkt ten sprawdzi się idealnie w czasie przygotowywania sałatek. Można nim doprawić niemal każdą potrawę przygotowywaną na zimno, która wymaga dodatku tłuszczu. Sprawdzi się zatem również jako dodatek do dipów i sosów.

Olej krokoszowy wyróżnia się orzechowym smakiem i lekką konsystencją. Należy go przechowywać w temperaturze pokojowej. Po pewnym czasie w butelce może pojawić się osad, który jest zjawiskiem naturalnym i nie świadczy zepsuciu się produktu.

Warto pamiętać, że olej krokoszowy nie nadaje się do smażenia. Można jednak dodawać go do gotowania, np. na parze. Bywa stosowany do produkcji margaryn.

Kupić go można w sklepach ze zdrową żywnością i w ekologicznych sklepach internatowych.

Olej krokoszowy jako naturalny kosmetyk

Niezwykle cenne składniki oleju krokoszowego sprawiają, że produkt ten z powodzeniem można wykorzystywać do pielęgnacji nawet najbardziej wymagającej cery. W branży kosmetycznej stosuje się go jako dodatek do kosmetyków, m.in. przeznaczonych do cery tłustej z trądzikiem.

Stosować go można również jako dodatek do kąpieli. Już 10 ml tego oleju sprawi, że skóra będzie nawilżona i odżywiona.

Niektórzy zalecają stosować olej krokoszowy w celu opatrzenia trudno gojących się ran i zmniejszenia stanu zapalnego narządów płciowych. Pozytywne efekty daje również w pielęgnacji skóry łuszczycowej i nadmiernie wysuszonej.

Olej krokoszowy może też działać niczym naturalny depilator. Jeśli jednak nie zahamuje porostu włosów, to z pewnością złagodzi podrażnienia związane z samą depilacją.

Olej krokoszowy sprawdzi się również jako olejek do masażu. Nie tylko uelastyczni on skórę, ale też zmniejszy widoczność zmarszczek i blizn.

Sprawdź najlepsze oferty na olej krokoszowy

Kto powinien sięgać po olej krokoszowy?

Olej krokoszowy jest dobrym produktem dla osób szczególnie narażonych na choroby układu sercowo-naczyniowego. Produkt ten bowiem obniża poziom glukozy i cholesterolu we krwi. Wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe, przeciwcukrzycowe i przeciwzakrzepowe. Jest dobry dla osób, które zmagają się z zaparciami, gdyż olej krokoszowy reguluje wypróżnianie i poprawia pracę układu trawiennego. Jego składniki wzmagają wydzielanie potu i działają moczopędnie.

Medycyna chińska olej krokoszowy zaleca stosować, by zmniejszyć ból i poprawić ukrwienie.

Olej z krokosza warto łączyć z innymi olejami. Dobrze współgra on z olejem z wiesiołka oraz ogórecznika.

By wykorzystać zdrowotne właściwości oleju krokoszowego należy go przyjmować codziennie, nie przekraczając dawki jednej łyżki dziennie (nadmiar oleju szafranowego w diecie może dać efekt przeczyszczający). Na skórę stosować go można bez ograniczeń.

Olej krokoszowy to kolejny olej roślinny, który zachwyca bogactwem wielu prozdrowotnych składników. Uwodzi pięknym kolorem, subtelnym zapachem, jak również delikatnym smakiem. Doceniony przed wiekami, ostatnio nieco zapomniany, ale z całą pewnością zasługujący na to, by powrócić do łask.

Agnieszka Gotówka