Polifenole, a w zasadzie ich spora ilość to jeden z atutów ekologicznego ketchupu. Do takich wniosków doszli badacze z Uniwersytetu w Barcelonie.
Sposób uprawy pomidorów wpływa na ich jakość
Według badań przeprowadzonych na barcelońskim uniwersytecie, sposób uprawy pomidorów wpływa na poziom związków biologicznie czynnych i innych metabolitów, które znaleźć można w dostępnych na rynku
ketchupach.
Najwyraźniejszą różnicą pomiędzy ketchupem z ekologicznych pomidorów a ketchupem przygotowanym z warzyw pochodzących z upraw konwencjonalnych jest poziom polifenoli. W eko ketchupie jest ich więcej.
Zastanawiasz się jak rozpoznać ketchup ekologiczny (BIO, organiczny) w sklepie? Pomoże Ci w tym unijne logo żywności ekologicznej. Musi ono znajdować się na etykiecie każego produktu, który wytworzony został zgodnie z zasadami rolnictwa ekologicznego. Dowiedz się więcej na temat:
oznakowanie produktów ekologicznychCzym są polifenole?
To naturalnie występujące w roślinach związki o udowodnionym prozdrowotnym wpływie (wiele z nich wykazuje działanie antyutleniające, co pozwala zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka). Obecność polifenoli pozwala także wspomagać prozdrowotne działanie innych substancji. Mają duże znaczenie w profilaktyce chorób nowotworowych i dolegliwości serca.
Wyniki badań przeprowadzonych na ekologicznych ketchupach są podobne do rezultatów badań, opublikowanych na łamach pisma Food Chemistry. Autorzy tego artykułu zwrócili uwagę na wyższy poziom polifenoli w ekologicznym soku pomidorowym (w porównaniu do konwencjonalnego).
Przeczytaj: Czy ekologiczny sok z pomidorów różni się od konwencjonalnego?
Poznaj więcej informacji (w j. angielskim) na temat badań przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu w Barcelonie:
Źródło: organic-market.info
Polecamy kolejny eko przepis: Makaron z warzywami w sosie serowo-orzechowym