Teraz czytasz...
Żywność ekologiczna w kolejowym menu

Żywność ekologiczna w kolejowym menu

Avatar photo
Niemiecka kolej serwuje żywność ekologiczną

Żywność ekologiczna świetnie odnajduje się w menu proponowanym klientom kolei w… Niemczech. Jakie potrawy z certyfikatem eko serwuje Deutsche Bahn? Czy już czas na podobny ruch ze strony PKP?

Ekologiczny grzaniec i lemoniady

Niemieccy turyści podróżujący koleją w miesiącach zimowych mogą raczyć się ekologicznym grzańcem z cynamonem, goździkami i skórką pomarańczową. W menu dostępne są również lemoniady BIO. Co ciekawe, producent grzańca, przekazuje pięć eurocentów ze sprzedaży każdej butelki na cele związane z ochroną przez zimnem.

Jesteśmy bardzo zadowoleni, że produkty organiczne w Deutsche Bahn nadal zyskują na popularności – komentuje Jurek Voelkel na łamach niemieckiego magazynu BioPress, dyrektor zarządzający ds. marketingu i sprzedaży.

Istnieje wiele takich małych elementów, które pomagają naszemu krajowi osiągnąć narzucony przez siebie cel, jakim jest 30% areału upraw ekologicznych w roku 2030. To wspaniale, że kolej daje dobry przykład – dodaje.

Ekologiczne bezalkoholowe piwo w pociągu

Deutsche Bahn serwuje także piwo EdelHell z organicznego browaru Neumarkter Lammsbräu we wszystkich bistro na pokładzie ICE. Co więcej produkt ten wykorzystywany jest również podczas przygotowywania serwowanego w bistro gulaszu. 

Przeczytaj: Jak rozpoznać żywność ekologiczną?

Proekologiczna polityka Deutsche Bahn

Modyfikacje menu wdrażane przez niemiecką kolej nie są dziełem przypadku. Deutsche Bahn jest nie tylko jednym z największych dostawców zrównoważonej mobilności, ale także konsekwentnie poszerza swoje portfolio zrównoważonych usług gastronomicznych. Jak informuje strona internetowa operatora:

50% produktów serwowanych podczas podroży jest wegańska lub wegetariańska. Menu modyfikowane jest co trzy miesiące w taki sposób, aby pojawiały się trzy nowe potrawy na bazie składników z certyfikatem BIO.

Przeczytaj także: Wegańska Kuchnia Polska Edyty Stępczyńskiej. Zamienniki mięsa w praktyce

Żywność ekologiczna w menu samolotów Lufthansy

Proekologiczne działania wdraża także niemiecka linia lotnicza Lufthansa. Podczas lotu spróbować możemy popularnych w Niemczech lemoniad Bionade oraz spróbować ekologicznych chipsów.

Czekamy na podobne działania PKP i LOT 😉

Przeczytaj także: Turystyka kulinarna i prognozy rozwoju na 2024 r. Otwarcie na rolnictwo ekologiczne i technologię?

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.