Sok z ekologicznych pomidorów zawiera więcej bioaktywnych polifenoli niż sok z pomidorów pochodzących z uprawy konwencjonalnej – tak brzmią wnioski zaprezentowane w artykule opublikowanym przez Food Chemistry.
Czy są różnice w zawartości polifenoli w konwenjconalnym i ekologicznym soku z pomidora? (Is there any difference between the phenolic content of organic and conventional tomato juices?) – tak zatytułowano artykuł, w którym przedstawiono wyniki badań porównawczych. Naukowcy zaobserwowali, że sok z ekologicznych pomidorów odróżniał się od konwencjonalnego przede wszystkim zawartością związków fenolowych (polifenoli) oraz przeciwutleniaczy hydrofilowych. Autorzy badań, A. Vallverdu-Queralt, A. Medina-Remon, I. Casals-Ribes, R.M. Lamuela-Raventos podkreślają, że jako pierwsi zwracają uwagę na ten aspekt. Obecność polifenoli w diecie jest bardzo ważna, wspomagają one prozdrowotne działanie innych substancji, zaobserwowano także ich duże znaczenie w profilaktyce chorób nowotworowych i dolegliwości serca.
Źródło: Food Chemistry, Volume 130, Issue 1, Strony 222-227, “Is there any difference between the phenolic content of organic and conventional tomato juices?”, Autorzy: A. Vallverdu-Queralt, A. Medina-Remon, I. Casals-Ribes, R.M. Lamuela-Raventos za serwisem internetowym Food Navigator.
Dowiedz się więcej na temat: właściwości odżywcze pomidora
Polecamy kolejny eko przepis: Makaron z warzywami w sosie serowo-orzechowym