Czy ekologiczny sok z pomidorów różni się od konwencjonalnego?

blank
Sok z ekologicznych pomidorów zawiera więcej bioaktywnych polifenoli niż sok z pomidorów pochodzących z uprawy konwencjonalnej – tak brzmią wnioski zaprezentowane w artykule opublikowanym przez Food Chemistry.

 

Czy są wróżnice  w zawartości polifenoli w konwenjconalnym i ekologicznym soku z pomidora? (Is there any difference between the phenolic content of organic and conventional tomato juices?)  – tak zatytułowano artykuł, w którym przedstawiono wyniki badań porównawczych.

Naukowcy zaobserwowali, że sok z ekologicznych pomidorów odróżniał się od konwencjonalnego przede wszystkim zawartością związków fenolowych (polifenoli) oraz przeciwutleniaczy hydrofilowych.

 

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     
Autorzy badań, A. Vallverdu-Queralt, A. Medina-Remon, I. Casals-Ribes, R.M. Lamuela-Raventos podkreślają, że jako pierwsi zwracają uwagę na ten aspekt. Obecność polifenoli w diecie jest bardzo ważna, wspomagają one prozdrowotne działanie innych substancji, zaobserwowano także ich duże znaczenie w profilaktyce chorób nowotworowych i dolegliwości serca.

 

Od redakcji:

Kolejny głos w naukowym sporze…

Opublikowane w Food Chemistry badania to kolejny argument w naukowym sporze dotyczącym róznic pomiędzy własnościami zdrowotnymi i odżywczymi żywności ekologicznej i konwencjonalnej. W ostatnich latach szczególnie głośnym echem odbyły się przekrojowe analizy brytyjskiej Food Standards Agency, które wykazały, że nie ma dowodów iż żywność eko ma lepsze właściwości niż jej konwencjonalny odpowiednik.

 

Do zupełnie innych wniosków doszli natomiast eksperci francuskiej Agencji ds. Bezpieczeństwa Żywności (AFSSA), którzy zwrócili uwagę na szereg badań wykazujących, że żywność ekologiczna ma wyższy poziom minerałów i przeciwutleniaczy i niesie ze sobą także inne korzyści.

Źródło: Food Chemistry, Volume 130, Issue 1, Strony 222-227, “Is there any difference between the phenolic content of organic and conventional tomato juices?”, Autorzy: A. Vallverdu-Queralt, A. Medina-Remon, I. Casals-Ribes, R.M. Lamuela-Raventos za serwisem internetowym Food Navigator.

Przeczytaj także: Ketchup ekologiczny: zdrowy towarzysz mniej zdrowych potraw?

Interesują Ciebie właściwości sensoryczne żywności ekologicznej? Przeczytaj na Biokurierze o projekcie ECROPOLIS: Ecropolis. Naukowcy zbadali smak żywności ekologicznej

Chcesz być na bieżąco z BIO? Zapisz się na nasz newsletter (u dołu po lewej stronie)
lub sprawdź nasze profile na portalach społecznościowych Facebook i Twitter!     

Spodobał Ci się ten artykuł? Podziel się nim!



Polecamy kolejny eko przepis: Makaron z warzywami w sosie serowo-orzechowym

Brak postów do wyświetlenia