Domowy ketchup nie ma sobie równych. Nie tylko idealnie smakuje, ale też jest bardzo zdrowy ze względu na wysoką zawartość likopenu. Przygotowanie tego smacznego dodatku nie jest trudne i nie wymaga dużych nakładów finansowych. Przekonajcie się sami!
Składniki:
- 3 kg pomidorów
- 0,5 kg cebuli
- 5 ząbków czosnku
- 3/4 szkl. cukru
- 1/2 szkl. octu jabłkowego
- 2 łyżeczki papryki w proszku
Dowiedz się więcej na temat właściwości odżywczych ketchupu
Ketchup – przepis w 5 krokach
- Pomidory przepuszczamy przez specjalną maszynę do pomidorów lub parzymy je, obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę.
- Cebulę i czosnek drobno siekamy.
- Wszystkie składniki wrzucamy do dużego garnka. Następnie przecieramy przez sito, by pozbyć się pestek (jeśli pomidory nie były przecierane przez maszynę).
- Przetarte pomidory z cebulką stawiamy na małym ogniu, dodajemy przyprawy, wlewamy ocet. Gotujemy, aż uzyskamy pożądaną gęstość (ok. 3 h).
- Gorący ketchup przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy. Możemy go dodatkowo pasteryzować ok. 10 min.
Z pomidorów warto zrobić również passatę (przecier).