Orzeźwiające pesto z ziarnami słonecznika

 

Pesto stanowi idealny dodatek do makaronów. Można również użyć go do przygotowania sałatki lub posmarować nim uprzednio zapieczoną bagietkę. Poleca się smarować nim drób lub rybę, bo pesto w tym przypadku wyraźnie poprawi smak potrawy.

Pesto tradycyjnie przygotowuje się ze świeżej bazylii. Kuchnia jednak nie znosi nudy i rutyny, zdecydowanie bardziej pasuje do niej oryginalność. Nic zatem dziwnego, że można już znaleźć przepisy na pesto z rukoli, natki pietruszki czy natki marchewki.

Nasza Czytelniczka, Aleksandra Sadłowska, również postanowiła nieco zmodyfikować podstawowy przepis na pesto. Z jakimi składnikami zdecydowała się połączyć bazylię?

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Przepis na pesto z ziarnami słonecznika

SKŁADNIKI:

30g świeżych liści bazylii
60g bio pestek słonecznika
5-8 g soli himalajskiej
2 ząbki czosnku
20-25g startego, twardego sera (najlepiej długodojrzewającego)
5 pełnych łyżek bio oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Pestki słonecznika prażymy przez dwie, trzy minuty na suchej patelni do momentu zarumienienia.

Słonecznik, świeże liście bazylii, sól, czosnek, ser i dwie łyżki oliwy extra vergine przekładamy do siekacza i miksujemy na wysokich obrotach przez minutę (kawałeczki słonecznika powinny być wyczuwalne).

Gotowe pesto przekładamy do miseczki lub słoika i polewamy pozostałymi trzema łyżkami oliwy z oliwek. Gotowe!

Jeśli chcecie podzielić się z Czytelnikami Biokuriera ciekawymi przepisami, zachęcamy do ich przesyłania na adres: redakcja[at]biokurier.pl

Brak postów do wyświetlenia