Jaja BIO, czyli…

Bez jaj oraz przygotowanych z nich pisanek i kraszanek trudno wyobrazić sobie wielkanocny stół. Ekologiczne jajka „zerówki” polecamy nie tylko od święta, ale także do codziennych posiłków. Na ich smak i właściwości odżywcze wpływa bliski naturze sposób odżywiania i chowu.

Cenne składniki pod skorupką

Przez pewien czas naukowcy odradzali spożywanie jaj w obawie przed cholesterolem. Pogląd ten nie znalazł jednak potwierdzenia w faktach. Według Światowej Organizacji Zdrowia zdrowy człowiek może bez obaw spożywać nawet 10 jaj tygodniowo (wliczając w to jajka spożywane jako składnik różnych pokarmów). Jajko to wartościowy produkt, który zawiera wiele składników odżywczych. Białko jaja zawiera oprócz wody głównie białka, natomiast żółtko to prawdziwy magazyn cennych składników: witamin, składników mineralnych oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.

O dobrostanie, żywieniu kur i smaku, czyli dlaczego warto wybrać jaja EKO?

Sposób karmienia i chowu kur niosek nie pozostaje bez wpływu na jakość jaj, ale nie tylko dlatego zachęcamy do wybierania jaj ekologicznych. Wybór ten ma także wymiar etyczny. Aby przekonać się dlaczego wystarczy obejrzeć odrażające zdjęcia klatek, w których trzymane są kury…

To właśnie chów klatkowy (oznaczenie jaj zaczyna się od 3) jest najbardziej kontrowersyjną metodą chowu – zwierzęta nie mają dostępu do świeżego powietrza i trzymane są w niewielkich klatkach. Co prawda wraz z początkiem 2012 r. przepisy w zakresie chowu klatkowego zmieniły się i warunki są nieco lepsze, wciąż jednak jest to sposób chowu bardzo daleki od warunków naturalnych. Tymczasem zgodny z naturą chów zapewnia kurom możliwość dostępu do wybiegu na wolnym powietrzu i naturalnego pokarmu.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Jajo a żywienie kury

Bardzo ważne dla jakości spożywanych przez nas jaj jest żywienie kur. W rolnictwie ekologicznym stosuje się żywienie naturalne lub pasze oparte wyłącznie na składnikach naturalnych.  kury mają także możliwość przebywania na świeżym powietrzu i samodzielnego poszukiwania pokarmu.

To, czym kura się odżywia, wpływa na późniejszy smak jajka. Oczywiście jest to kwestia subiektywna, ale wielu konsumentów uważa, że jajka pochodzące z  gospodarstw ekologicznych, smakują najlepiej.  Smakosze zwracają także uwagę na to, że jaja kur dawnych ras (nie nadających się do chowu fermowego) takich jak zielononóżka kuropatwiana są bardziej wartościowe. Zazwyczaj jajka kur zielononóżek są dużo mniejsze od „normalnych” jaj i mają barwę jasnokremową.

Jak odczytać oznakowanie jaj? Jak poznać jaja ekologiczne?

Skorupki sprzedawanych jaj muszą być ostemplowane „kodami producenta”. Kod taki składa się z oznaczenia systemu chowu kur („1” wolny wybieg, „2” ściółka, „3” klatka, „0” chów ekologiczny), oznaczenia państwa członkowskiego (np. PL) oraz weterynaryjnego numeru identyfikacyjnego.

Z obowiązku oznakowania wyłączone są małe gospodarstwa sprzedające jaja na rynku lokalnym. W miejscu sprzedaży jaj producent ma obowiązek zapewnić widoczne dla konsumenta następujące informacje: nazwisko producenta jaj, adres i numer odróżniający producenta, datę przydatności do spożycia.

Przechowywanie jaj

Jaja powinny być przechowywane w lodówce nie dłużej niż 4 tygodnie. Warto schować je w zamkniętej przegrodzie, gdyż mają zdolność pochłaniania obcych zapachów.

oprac. Karol Przybylak

Brak postów do wyświetlenia