Ekologiczne grillowanie

Grill jest już stałym elementem przydomowych ogródków, działek, ośrodków wypoczynkowych czy też pól namiotowych a grillowanie stało się dla wielu Polaków, doskonałym sposobem na połączenie towarzyskiego spotkania ze smacznym jedzeniem. W niemal każdy letni wiosenny i letni weekend w najróżniejszych miejscach unosi się charakterystyczny dym i zapach. Aby potrawy z grilla były smaczniejsze – warto zadbać by były one w jakości BIO.

Ekologiczne mięso – dlaczego warto spróbować?

W ostatnich latach coraz częściej nagłaśniane są różnego rodzaju praktyki przedsiębiorstw branży mięsnej. W gazetach pojawiają się publikacje na temat tego ile tak naprawdę parówki znajduje się w parówce, czy też fatalnego traktowania zwierząt w dużych hodowlach. Dla niektórych kwestie te, są przyczyną wyboru wegetarianizmu jako stylu życia. Inni szukają alternatywy. Jest nią mięso ekologiczne. O proces jego powstawania oraz zalety zapytaliśmy przedstawicieli polskich firm zajmujących się wytwarzaniem ekologicznych wędlin. – W hodowli ekologicznej zwierzęta chowane są  w warunkach naturalnych i bez używania chemii, mięso  różni się od konwencjonalnego przede wszystkim  zapachem i  strukturą. Zawiera więcej tłuszczu w tkance mięśniowej, dzięki czemu ma niepowtarzalny smak – zapewnia Waldemar Zimostrad z firmy Eco  Logica. – Dodatkowe walory smakowe niesie ze sobą mięso ze świń  niezmienionych genetycznie, dawnych odmian takich jak na przykład Złotnicka pstra – dodaje Ryszard Gordon, z Rolmięsu.
Wytwarzanie mięsa ekologicznego podlega ścisłej kontroli jednostek certyfikujących. – Przy produkcji-zakupie surowca sprawdzamy certyfikat z załącznikami, które zawierają informacje, ile i jakie zwierzęta możemy kupić od rolnika. Następnie przetwarzamy w certyfikowanych zakładach pod naszą ścisłą kontrolą zakupiony żywiec, który odpowiednio konfekcjonowany trafia do sieci sklepów – wyjaśnia Waldemar Zimostrad. Wiemy już jakie mięso wybrać na naszego grilla, to jednak nie koniec. Trzeba wiedzieć jak je przyrządzić i z czym podać?

Jak przyrządzić, aby było pysznie i zdrowo

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Mięso warto marynować na 2-3 godziny przed rozpoczęciem grillowania. – Podczas marynowania powinniśmy stosować tylko naturalne, ekologiczne przyprawy, najlepiej świeżo zmielone wymieszane z olejem roślinnym, bez sztucznych panierek i zalew. Efektem końcowym będzie kruche mięso o naturalnym smaku i kuszącym  zapachu – radzi Ryszard Gordon. Marynowanie uchroni mięso przed szkodliwymi substancjami wytwarzającymi się w trakcie grillowania. Eksperci zalecają także, aby grillować mięso na specjalnych tackach. Warto kroić wędliny na możliwie małe kawałki, aby podpiekanie trwało możliwie krótko. Chociaż “piwko i kiełbaska z grilla” to bardzo popularny zestaw, dietetycy zauważają, że alkohol połączony z tłustym jedzeniem to mocne obciążenie dla naszych żołądków i wątroby.

Nie tylko mięso nadaje się na grilla? 

Oprócz mięsa grillować można także warzywa. Do tego celu świetnie nadają się bakłażany, cukinie, pomidory czy też marchewki. Kucharze zalecają by Przedtem zanurz je na 2-3 godziny w marynacie, bez soli. Są gotowe, gdy widelec wchodzi w nie bez oporu. Oczywiście, bardzo szybko i łatwo grilluje się także pieczywo – można na przykład posmarować chleb masłem i delikatnie posypać czosnkiem. Jeśli mamy ochotę na naszą imprezę zaprosić wegetarian – takie smakołyki mogą być doskonałym rozwiązaniem. Z pewnością skuszą się na nie także smakosze mięsa.

Karol Przybylak

orowęglan sodu (sodium hydrogen carbonate), czyli popularnie rzecz ujmując soda oczyszczona wykorzystany, może być w naszym gospodarstwie na wiele sposobów. Na dobry początek, prezentujemy 5 z nich.

Brak postów do wyświetlenia