KATEGORIA:

Ogród ekologiczny

Ogród ekologiczny to miejsce, w którym nie tylko odpoczniesz, ale też pozyskasz pyszną, zdrową żywność dla Twojej kuchni. W naturalnym ogrodnictwie wykorzystuje się naturalne nawozy oraz metody zapobiegania szkodnikom i chorobom. W tym dziale znajdziecie liczne porady i wskazówki dotyczące tego jak prowadzić ogród ekologiczny. Jeteśmy otwarci na Wasze propozycje tematów!

Ogród ekologiczny, ostatnie artykuły

w tej kategorii
Dziennik Ogrodnika Wydawnictwo Gaj
Dom i ogródOgród ekologiczny

Ogrody rodzą się z marzeń. Zaplanuj je z „Dziennikiem Ogrodnika”

Tworzenie ogrodu zaczyna się od marzenia o miejscu, które zachwyca i daje wytchnienie, dlatego tak istotne jest jego planowanie. Zimą mamy czas, by przemyśleć przestrzeń, spisać plany i pomysły na ...

czytaj więcej >>
Dom i ogródOgród ekologiczny

Dlaczego warto sadzić drzewa w ogrodzie?

Drzewa są piękne i znaczące ekologicznie, to oczywiste. Każde drzewo, jakie posadzimy, a później pielęgnujemy, to coś dodającego urody ogrodowi. W dodatku zapewnia prywatność dla mieszkańców, a w letnie dni ...

czytaj więcej >>
książka "Zimowy wysiew. Winter Sowing. Poradnik dla początkujących"
Ogród ekologiczny

Zimowy wysiew. Na czym polega?

Z wysiewem nasion kojarzymy wczesną wiosnę. To wtedy właśnie ogrodnicy zapełniają swoje domowe parapety, by rośliny, dzięki odpowiednim warunkom, mogły wzejść i w odpowiednim czasie zostać przesadzone do gruntu. Ale ...

czytaj więcej >>
Dom i ogródOgród ekologicznyZdrowie

Planer na Dobry Rok 2026 „Ogród”. Już jest!

Jeśli marzysz o uporządkowanym roku, pełnym ogrodniczych sukcesów, zdrowych nawyków i praktycznych inspiracji — Planer na dobry rok jest dla Ciebie!

czytaj więcej >>
Aktywne SmakiEko bibliotekaEko turystyka

Jak „ominiesz” system kaucyjny domowym sposobem?

Od 1 października 2025 roku obowiązuje w Polsce system kaucyjny. To rozwiązanie długo wyczekiwane i, co do idei słuszne, ale wciąż budzące wiele kontrowersji związanych z praktycznymi szczegółami. Dla tych, ...

czytaj więcej >>
Aktywne SmakiEkologiczne jedzenieObiady

Polenta – czym jest i jak ją wykorzystać

Polenta ma delikatny smak, kremową konsystencję i jest niezwykle uniwersalna. Sprawdza się na ciepło, pokrojona w plastry (po stężeniu), smażona,  zapiekana. To klasyczne danie kuchni włoskiej . Przygotowujemy je z ...

czytaj więcej >>