Wigilijny śledzik w ekologicznym sosie pomidorowym z rodzynkami – to nasza propozycja, dla tych, którzy jeszcze dziś chcielibty przygotować coś „eko” na wigilię. Ze śledziem z ekocertyfikatem możemy mieć problem, ale resztę składników zdobędziemy bardzo łatwo.
Jest to przepis z pewnością dobrze znany osobom gustującym w rybach; jednak, gdy zrobimy go sami, z bio składnikami, to jego walory wizualne, jak i smakowe są nieporównywalne – czasami widuję przez szybę sklepu rybnego (do którego z zasady nie wchodzę), takie coś z rodzynkami, pływające w czerwono tłustej zalewie i zapewniam, że nie zachęca mnie to do zakupu, a co dopiero konsumpcji – pisze nasza niezawodna czytelniczka, pani Agnieszka. -Trudno o zakup śledzia z ekologicznym certyfikatem, najlepiej unikać „tackowych” płatów śledziowych, a kupować świeże /sprawdzać ich wygląd przed zakupem – czy mięso śledziowe nie jest zbyt rozłażące się, co może być sygnałem, iż płat długo pławił się w solance – dodaje.
Życzymy smacznego i polecamy przepis:
Jeśli chcą być Państwo na bieżąco z aktualnościami i artykułami zamieszczanymi na https://biokurier.pl zapraszamy do skubskrypcji newslettera (po lewej stronie u dołu)! Raz w tygodniu dostarczamy porcji świeżych informacji!
{jcomments on}
Nowe trendy na rynku ekologicznym ? to temat konferencji organizowanej przez redakcję Biokuriera w ramach najbliższej edycji (15-17 października) Targów Natura Food w Łodzi. Nasi prelegenci przybliżą słuchaczom tematy sprawiedliwego handlu, naturalnej kosmetyki, eko tekstyliów, ekoproduktów dla dzieci. Handlowcy będą mieli okazję dowiedzieć się jak włączyć się w ogólnopolskie kampanie dotyczące zdrowego odżywiania.