Składniki:
6-8 płatów solonego śledzia (trudno o zakup śledzia z ekologicznym certyfikatem, najlepiej unikać „tackowych” płatów śledziowych, a kupować świeże /sprawdzać ich wygląd przed zakupem – czy mięso śledziowe nie jest zbyt rozłażące się, co może być sygnałem, iż płat długo pławił się w solance);
4-5 szt. średniej cebuli BIO
150 g rodzynek BIO
500 ml przecieru pomidorowego BIO lub 2 puszki pomidorów bez skórki w kawałkach BIO
olej organiczny (słonecznikowy, ryżowy lub z pestek winogron, etc.)
do smaku BIO: szczypta brązowego cukru, sól morska, pieprz.
Sposób przygotowania:
Płaty śledziowe musimy przynajmniej dwa razy opłukać zimną wodą i namoczyć na kilka, kilkanaście godzin w misce z wodą w celu „odsolenia”.
Rodzynki, na krótko przed przygotowaniem potrawy, zalewamy letnią, przegotowaną wodą.
Cebule obieramy, myjemy, kroimy w kostkę (niekoniecznie drobną) i wrzucamy na podgrzany olej (oliwę) – będzie nam potrzebna głęboka patelnia, by lepiej łączyć ze sobą składniki. Gdy cebula się poddusi – dorzucamy odsączone rodzynki, a po chwili wlewamy przecier pomidorowy. Doprawiamy szczyptą cukru brązowego, solą i pieprzem.
Płaty śledziowe kroimy w kawałki (wielkość w zależności od uznania, ale lepiej nie przesadzać z minimalizacją) i wrzucamy do pomidorowego sosu. Chwilę zostawiamy na małym ogniu i przekładamy do słoików (po wystudzeniu odstawiamy w chłodne miejsce lub do lodówki).
Naszą wigilijną strawę najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby śledzik mógł się pomacerować w sosie pomidorowym z rodzynkami, „przegryźć” i nabrać odpowiedniego smaku.
Smacznego!
***
Autorka przepisu pani Agnieszka Szeffler – Grudkowska otrzymuje od redakcji Biokuriera nagrodę niespodziankę w postaci książki „Ekologiczne Ziarna Zbóż. Pokarm, lek i kosmetyk”.
Przyślij nam swój przepis! redakcja@biokurier.pl
***
Zaproponuj nam własny przepis na potrawę z ekologicznych składników! Co miesiąc losujemy nagrody! redakcja@biokurier.pl
Chcesz wiedzieć jakie przepisy pojawiają się na naszej stronie? Zapisz się na newsletter (w dolnym lewym rogu)
Klikając na poniższe TAGI otrzymasz przepisy i informacje na temat danego produktu!