Składniki:
ok. 1 kg ekologicznej ryby (może być sielawa, szczupak, okoń – ważne, by ze zrównoważonych połowów pochodziła);
1,5 kg marchewki BIO
3 pietruszki BIO
mały seler BIO
por BIO
700 ml przecieru pomidorowego BIO
cebula (szt. 7-8) BIO
olej bądź oliwa organiczna
przyprawy BIO: pieprz, sól morska, 2 listki laurowe i 3 kulki ziela angielskiego, szczypta cukru nierafinowanego
Sposób przygotowania:
Do warzyw dodajemy 150-200 ml przegotowanej wody i przecier pomidorowy oraz listki laurowe i ziele angielskie. Tak powstały farsz gotujemy jeszcze przez 4-6 minut na wolnym ogniu; doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą brązowego cukru.
Do wysokiego pojemnika lub ceramicznej miski wykładamy na przemian farsz marchewkowo-pomidorowy i rybę.
Potrawę najlepiej przygotować dzień wcześniej, by ryba mogła lepiej „przetrawić się” z farszem.
Nie należy przesadzać z dodawaniem liści laurowych i ziela angielskiego – są bardzo intensywne i mogą zdominować smak potrawy.
Rybę można oczywiście obtoczyć w jajku i bułce tartej, a następnie usmażyć – jednak krótko gotując, uzyskamy rybkę mniej kaloryczną i bardziej lekkostrawną, a równie smaczną.
SMACZNEGO!
***
Autorka przepisu pani Agnieszka Szeffler – Grudkowska otrzymuje od redakcji Biokuriera nagrodę niespodziankę w postaci książki „Ekologiczne Ziarna Zbóż. Pokarm, lek i kosmetyk”.
Przyślij nam swój przepis! redakcja@biokurier.pl
***
Zaproponuj nam własny przepis na potrawę z ekologicznych składników! Co miesiąc losujemy nagrody! redakcja@biokurier.pl
Chcesz wiedzieć jakie przepisy pojawiają się na naszej stronie? Zapisz się na newsletter (w dolnym lewym rogu)
Klikając na poniższe TAGI otrzymasz przepisy i informacje na temat danego produktu!