Rokitnik – mało znany cud natury

Rokitnik to dla niektórych jedynie roślina ozdobna, tymczasem ma wiele cennych właściwości prozdrowotnych. Ceni się ją również w kosmetyce. Poznaj 5 faktów na jej temat.

1. Owoce rokitnika jedne z najzdrowszych na świecie

Mają kształt drobnych kuleczek o kwaskowatym, wręcz cierpkim smaku. Zawierają mnóstwo substancji czynnych, które pozytywnie wpływają na organizm. Szacuje się, że jest ich blisko 200. Na uwagę zasługuje wysoka zawartość witamin A, C, E, F, K, P, wapnia, żelaza i manganu. Towarzyszą im flawonoidy, garbniki, antocyjany, które skutecznie niszczą wolne rodniki stanowiące zagrożenie dla organizmu.

Lecznicze właściwości rokitnika znano już w starożytnej Grecji. Owoce te dodawano do paszy dla koni, by nadać sierści zwierząt blasku. Stąd właśnie wzięła się łacińska nazwa tej rośliny – Hippophae rhamnoides (hippos – koń, pháo – błyszczę). Wspominają o niej również tybetańskie i mongolskie księgi medyczne.

Spożywanie owoców rokitnika w znaczącym stopniu podnosi odporność organizmu. Pomaga również pozbyć się problemów ze strony układu pokarmowego, a dodatkowo poprawia krążenie.

Działa przeciwbólowo i przeciwbakteryjnie. Pomaga zwalczyć choroby skóry i regeneruje naskórek. Usprawnia pracę mózgu i układu nerwowego. Nie bez powodu Rosjanie nazywają go “Złotem Syberii”. To właśnie m.in. stamtąd (ale też z krajów nadbałtyckich) importuje się tę roślinę.

2. Rokitnik obfituje w witaminę C

Pod względem zawartości witaminy C rokitnik ustępuje jedynie owocom dzikiej róży. W 100 g znajdziemy aż 250 mg kwasu askorbinowego. To znacznie więcej niż dzienne zapotrzebowanie na ten składnik odżywczy.

Przetwory z rokitnika zaleca się spożywać w okresie jesienno-zimowym, by wzmocnić odporność. Są one polecane również tym osobom, które zmagają się z bólem mięśni i stawów, brakiem apetytu lub mają skłonność do powstawania siniaków.

Nie trzeba również obawiać się, że z chwilą przetworzenia owoców rokitnika witamina C się z nich ulotni. Ubytki będą, ale wciąż pozostanie jej wiele. Warto więc fakt ten wykorzystać i przygotować z rokitnika pyszne dżemy, konfitury, soki czy nalewki. Jego owoce smaczne są również po ususzeniu.

3. Rokitnik cennym składnikiem kosmetyków naturalnych

Owoce rokitnika wykorzystuje się nie tylko w kuchni. Od wieków jest to również bardzo cenny kosmetyk. Często używa się go jako barwnika, wyróżnia się bowiem wysoką zawartością beta-karotenu. Spotkać go więc można w płukankach koloryzujących do włosów lub samoopalaczach. Nadaje skórze delikatny, złocisty odcień, a przy tym wyrównuje jej koloryt.

Rokitnik wykazuje również pozytywne działanie na włosy, stąd znaleźć go można w szamponach i odżywkach. Zapobiega ich wypadaniu, wzmacnia je i odżywia. Są one dzięki temu mocniejsze i nabierają zdrowego blasku. Roślina ta pomaga też w walce z łupieżem, stymuluje ponadto wzrost włosów.

Kosmetyki z rokitnikiem wykazują działanie zmniejszające widoczność blizn. Przyspieszają gojenie się ran, wyprysków, zmian alergicznych i stanów zapalnych skóry. Tego rodzaju działanie rokitnik zawdzięcza obecności kwasu tłuszczowego palmityno-oleinowego – Omega-7. Jest to naturalny składnik lipidów skóry, który wpływa m.in. na regenerację naskórka.

Preparaty z dodatkiem rokitnika poleca się w pielęgnacji skóry zniszczonej, łuszczącej się, podrażnionej. Substancje zawarte w tej roślinie minimalizują zmarszczki i zmiany trądzikowe. Stanowią również naturalny filtr przeciw promieniowaniu UVA i UVB.

Naturalne kremy z rokitnikiem mają żółto-pomarańczowy odcień. Jest to zupełnie naturalne i związane z obecnością beta-karotenu. Z czasem jednak kosmetyk traci swoją barwę, co jednak w żadnym stopniu nie pogarsza jego właściwości.

4. Z rokitnika pozyskiwany jest dobry dla zdrowia olej

Olej z rokitnika wykorzystuje się od lat w celu leczenia wielu dolegliwości. Pozyskiwany jest zarówno z nasion, jak i pulpy owocowej tej rośliny. Można go stosować zewnętrznie i wewnętrznie.

Sprawdza się w przypadku choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Stosuje się go także w leczeniu stanów zapalnych błony śluzowej układu pokarmowego. Spożywany regularnie w odpowiednich ilościach bardzo dobrze wpływa na układ krążenia: obniża poziom cholesterolu, zapobiega zlepianiu się płytek krwi oraz normalizuje ciśnienie.

Jest jednym ze składników płukanek do ust, zalecanych w leczeniu aft lub stanów zapalnych w jamie ustnej. Nasączone nim gazy lub wata sprawdzają się w terapii owrzodzeń, odmrożeń, oparzeń i odleżyn.

Mimo wielu właściwości prozdrowotnych, oleju z rokitnika nie powinny stosować osoby cierpiące na stany zapalne trzustki i wątroby oraz pacjenci z ostrym zapaleniem pęcherzyka żółciowego i kamicą żółciową.

5. Owoce rokitnika są najsmaczniejsze po przymrozkach

Jeśli owoce rokitnika zerwie się zbyt wcześnie, wówczas nie tylko są niesmaczne (cierpkie i gorzkie), ale też wydzielają mało przyjemny zapach. Ze zbiorem warto więc poczekać do pierwszych przymrozków. Dzięki temu również o wiele łatwiej zerwie się owoce. Jeśli bowiem są zbyt świeże, ściśle przylegają do pędów, a te, wyposażone w ostre ciernie, mogą nas poranić.

Rokitnik z powodzeniem można zasadzić we własnym ogrodzie. Należy jednak pamiętać, że aby cieszyć się bogactwem owoców, trzeba mieć krzewy żeńskie i męskie. Roślina ta jest bowiem dwupienna. Okazy męskie produkują pyłek do zapłodnienia kwiatów żeńskich.