Nietypowe owoce – 5 ciekawych propozycji

blank

Nietypowe owoce są miłą odmianą dla osób, które nie lubią monotonnej diety. Atrakcyjne na surowo doskonale sprawdzają się w rozmaitych sałatkach, ciastach, deserach i daniach wytrawnych. Są przepysznym, egzotycznym składnikiem koktajli, smoothie oraz soków. 

Physalis (Miechunka)

Owocem miechunki jest jagoda wielkości wiśni o barwie pomarańczowej. Smak owocu jest słodko-kwaśny, nieco przywodzi na myśl pomidora. Miechunka jest bardzo zdrowa, zawiera mnóstwo witaminy C. Dzięki temu z powodzeniem jest w stanie zastąpić rodzime owoce.

W polskich cukierniach jest używana najczęściej do dekoracji ciast i deserów. Jej cena jest dość wysoka, malutkie opakowanie to koszt około 10 złotych, dlatego na naszych stołach bywa prawdziwym rarytasem.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

blank

Smoczy owoc

Smoczy owoc jest tak nazywany dzięki swojemu fantazyjnemu kształtowi, przypominającemu fioletowe płomienie. Jest podłużny, wielkości grapefruita. Po rozkrojeniu jest biały lub jasnofioletowy z widocznymi, licznymi czarnymi kropkami. Zjada się miąższ bez skórki; owoc nie ma twardej pestki. Cierpki i kwaśny w smaku, konsystencją przypomina nektarynkę. Można go dodawać do sałatek i koktajli lub spożywać jako samodzielną przekąskę.

Kumkwat

Ten smakowity swoim wyglądem przypomina niewielką pomarańczę. Jest wielkości śliwki, może być owalny lub kulisty, ma pomarańczową, gładką i cienką skórkę. Kumkwat jest lekko kwaskowaty i aromatyczny. Nadaję się do jedzenia na surowo wraz ze skórką. Można z niego zrobić kompot i marmoladę, konfitury lub nalewkę. Jest często używany w kuchni ze względu na swój ciekawy aromat. W naszych warunkach śmiało zastąpi pigwę. Kumkwat ma pozytywny wpływ na kondycję naczyń krwionośnych, ponieważ zawiera flawonoidy, które je wzmacniają i zmniejszają ryzyko wystąpienia miażdżycy. Owoc jest też bogatym źródłem beta-karotenu.

blank

Karambole

Owoce karambole mają długość kilku-kilkunastu cm, w przekroju poprzecznym mają kształt pięcioramiennej gwiazdy. Pokryte są żółtą, woskowatą skórką. Pod nią znajduje się chrupiący, soczysty, w zależności od odmiany o smaku od kwaśnego do słodkiego, owoc. Są one wykorzystywane do przygotowania sałatek owocowych, konfitur oraz ciast, m.in. tart. Można go też komponować z serami lub suszonymi kiełbasami, wtedy znajdzie zastosowanie w daniach wytrawnych.

blank

Owoc tamaryndowca indyjskiego

Owoce tamaryndowca indyjskiego są jadalne, można spożywać je na surowo, a także przetwarzać. Miąższ ma specyficzny słodko-kwaśny smak, im bardziej dojrzałe są owoce, tym jest on słodszy. Tamaryndowiec stanowi dobre źródło glukozy i fruktozy, pektyn, a także wielu składników mineralnych.

Warto wiedzieć, że z owoców tych wykonuje się też napoje chłodzące aguas frescas. Miąższ owoców jest używany jako przyprawa w kuchni azjatyckiej oraz latynoamerykańskiej. Jest ważnym składnikiem sosu Worcestershire i pani puri.

Brak postów do wyświetlenia