A gdyby tak umilić sobie trudny czas i przygotować słodką przekąskę? Katarzyna Jankowska (Mama Alergika Gotuje) proponuje przygotować wegańskie oponki bez sera. Skusicie się?
Czas przygotowania: 15 min
Czas smażenia: 15 min
Ilość: ok. 20-40 szt. w zależności od wielkości
https://biokurier.pl/jedzenie/zdrowie-jedzenie/nietolerancja-laktozy-kiedy-dieta-bezmleczna-jest-konieczna/
Składniki:
- 180 ml mleka orkiszowego
- 2 łyżeczki naturalnego octu jabłkowego
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
- 50 g drobnego cukru trzcinowego
- 2 łyżki stopionej wegańskiej margaryny lub masła klarowanego
- 350 g mąki orkiszowej jasnej typ 700
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia bez fosforanów
- ½ łyżeczki cynamonu lub kardamonu (można pominąć)
- cukier puder trzcinowy do oprószenia (można pominąć)
- ok. 750-1 l oleju rzepakowego lub ryżowego* do smażenia
Margarynę lub masło klarowane możemy zastąpić stopionym olejem kokosowym lub innym olejem roślinnym o uniwersalnym smaku.
https://biokurier.pl/relaks/eko-biblioteka/alergia-wyrok-bodziec-tego-by-przyjrzec-sie-dokladniej-swojemu-zdrowiu-rozmowa-katarzyna-jankowska-mama-alergika-gotuje/
Wegańskie oponki bez sera – jak je przygotować?
- W średniej wielkości płaskim garnku umieszczamy olej i rozgrzewamy go do temperatury 175°C.
- W misce umieszczamy mleko z octem jabłkowym, ekstrakt wanilii oraz cukier, miksujemy, dodajemy stopioną margarynę lub masło klarowane.
- Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy cynamon i/lub gałkę muszkatołową, mieszamy.
- Przelewamy składniki mokre do suchych, miksujemy do ich połączenia się, wyrabiamy ręcznie uzyskując gładkie, elastyczne ciasto.
- Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 0,7 mm, wykrawamy koła o ok. 5-7 cm średnicy, a w ich środku wycinamy dziurkę tworząc kształt oponek.
- Na rozgrzany tłuszcz delikatnie kładziemy po kilka sztuk oponek, tak aby podczas smażenia nie stykały się ze sobą i nie dotykały dna, smażymy ok. 2 min, przewracając z obu stron.
- Usmażone, rumiane oponki wykładamy na papier, odsączamy nadmiar tłuszczu, opcjonalnie posypujemy cukrem pudrem.
Z ciasta na oponki możemy także wyczarować małe pączki.
Przepis pochodzi z numeru 1/2020 drukowanej wersji Biokuriera, który w nakładzie 32 000 egzemplarzy dystrybuowany jest w ekosklepach na terenie całej Polski.