Zalety stewii od kilkudziesięciu lat doceniają konsumenci w Japonii, a powoli jej potencjał zostaje dostrzeżony i w Polsce przez osoby, które prowadzą zdrowy styl życia i szukają sposobu na ograniczenie spożycia cukru, ale jednocześnie nie chcą rezygnować z przyjemności, jaką daje smak słodkiej kawy czy czekolady. Jakie perspektywy ma przed sobą stewia? Jakie są jej zalety? Jak nie dać się naciągnąć podczas kupowania produktów słodzonych stewią? Przeczytajcie…
Z tego artykułu dowiesz się:
Konferencja Stevia Tasteful 2014 w Berlinie
Stewia może być alternatywą dla cukru odpowiednią nie tylko dla diabetyków, ale i osób chcących stracić na wadze. Szanse na zwiększenie popularności stewii omawiano w Berlinie na międzynarodowej konferencji SteviaTasteful 2014, która odbyła się w dniach 19-20 czerwca. Zorganizowała ją World Stevia Organisation, a udział wzięli naukowcy z wielu uniwersytetów przyrodniczych i technicznych z Danii, Włoch, Niemiec, Rumunii, Potugalii, Turcji i Polski. Zastanawiano się nad sposobami udoskonalenia smaku i upowszechnienia stewii jako słodzika i dodatku do innych produktów.
Jak zlikwidować charakterystyczny posmak stewii?
– Osobom nieprzyzwyczajonym do charakterystycznego posmaku tej rośliny, mogą nie przypaść do gustu produkty z jej dodatkiem. Jest to powszechny problem sprzedawców produktów słodzonych stewią – mówi Beata Straszewska z firmy Stewiarnia, jedna z uczestników konferencji. – Rozwiązaniem tego problemu może być łączenie ekstraktów stewiolowych z liści stewii z innymi słodkimi substancjami pochodzenia naturalnego. W sprowadzanych przez nas do Polski produktach występuje domieszka erytrytolu – słodkiej substancji występującej np. w winogronach, kukurydzy czy gruszkach. W tym połączeniu stewia gwarantuje słodycz i niskokaloryczność, a erytrytol balansuje jej smak – tłumaczy Beata Straszewska.
Słodka alternatywa dla cukru, bez kalorii
Na konferencji podkreślony został fakt, że stewia stanowi optymalny zamiennik cukru i jest alternatywą dla sztucznych słodzików: aspatamu czy sukaralozy. Jest ponadto 300 razy słodsza od cukru (to zależy od jej jakości, czyli ilości glikozydów stewiolowych). Może być z powodzeniem stosowana w profilaktyce otyłości, cukrzycy, nowotworów i chorób sercowo-naczyniowych ze względu na właściwe wielu roślinom mniejsze lub silniejsze działanie antyoksydacyjne. Dodatkowo stewia nie ma negatywnego wpływu na rozwój próchnicy zębowej.
Stewia w Europie i na świecie
W Japonii, wskaźnik otyłości wynosi zaledwie 5%, ale Stanach Zjednoczonych wiadomo, że to poważny problem. Stewia może stanowić alternatywę dla sztucznych słodzików. Szansę dostrzegły nawet takie koncerny, jak Coca-Cola i Pepsi, które wprowadziły do słodzone glikozydami stewiolowymi. Rynek europejski dopiero odkrywa stewię i nowe możliwości jej zastosowania, choć rozwój jest dynamiczny od 2011 roku, gdy glikozydy stewiolowe zostały dopuszczone do stosowania w Unii Europejskiej.
Na fali popularności stewii chcą zyskać także kombinatorzy…
Częste jest niestety, że na fali popularności stewii wchodzą na rynek nieuczciwi producenci, którzy pod nazwą sugerującą pełnowartościowy produkt z glikozydami stewiolowymi nie podają ich faktycznej zawartości, a na pierwszym miejscu listy składników widnieje: maltodekstryna (tania w produkcji, mająca mniej więcej tyle kalorii, ile cukier), jest też sacharoza lub glukoza, zdarzają się przeciwzbrylacze.
Dobre perspektywy dla stewii
Po konferencji w Berlinie widać, że wiele osób jest mocno zaangażowanych w proces doskonalenia, pozyskiwania i stosowania stewii w przemyśle spożywczym. Wiedza na ten temat rośnie, klienci są zainteresowani zdrowymi, naturalnymi zamiennikami cukru i syropu glukozowo-fruktozowego. Dla konsumentów początkujących, chcących w prosty sposób na co dzień korzystać z tej cennej rośliny polecamy zakup sadzonki. Domowa uprawa w doniczce na parapecie kuchennym nie sprawia żadnych trudności.
W Biokurierze na temat stewii:
USA: w Kalifornii będzie więcej upraw ekologicznej stewii
Promują stewię jako alternatywę dla cukru
oprac. na podstawie materiałów udostępnionych przez firmę Stewiarnia.