Przepisów na wartościowe i smaczne dania u nas nie brakuje. Staramy się prezentować receptury sezonowe, przygotowane z najlepszych polskich warzyw i owoców. Tak jest i tym razem. Skórka owocowa to prawdziwy hit. Stanowi świetną przekąskę dla dużych i małych.
Przepis pochodzi z najnowszej książki Katarzyny Jankowskiej „Dieta warzywno-owocowa. Uzdrawiająca moc roślin. 150 przepisów„.
Według podanej receptury można przygotować przekąskę z dowolnych owoców, a nawet z warzyw.
Skórka owocowa ze śliwek to znakomite źródło błonnika, witaminy C, żelaza i potasu.
Skórka owocowa – jak ją przygotować?
- Czas przygotowania: 30 min (+ suszenie)
- Ilość: 2 prostokąty (38 x 33 cm)
Składniki:
- 1 kg śliwek węgierek bez pestek lub jabłek
- 5 łyżek wody
Przygotowanie:
- Śliwki myjemy, oczyszczamy z pestek, przekrawamy na pół, umieszczamy w większym garnku.
- Dolewamy wodę, garnek przykrywamy i gotujemy śliwki.
- Zmniejszamy ogień i gotujemy 10 min, odkrywamy garnek i kolejne 5 min gotujemy bez przykrycia, aż śliwki będą całkowicie miękkie, a nadmiar wody wyparuje.
- Owoce blendujemy na purée, zestawiamy z ognia.
- Dwie blachy wykładamy papierem do pieczenia, owocowe purée wylewamy po połowie na każdą z nich i rozsmarujemy łyżką na cienkie warstwy.
- Obie blaszki wkładamy do piekarnika i suszymy w temperaturze 70°C w opcji z termoobiegiem, proces trwa ok. 5 h.
- Od czasu do czasu otwieramy ostrożnie drzwi piekarnika, aby wypuścić parę.
- Gotową skórkę delikatnie odrywamy od papieru, układamy na desce, kroimy w paski o długości 5 cm, zwijamy w rulony.
- Rulony kroimy na krótsze kawałki.
https://biokurier.pl/jedzenie/5-faktow-na-temat-blonnika/
Wskazówki:
Czas suszenia zależy od grubości skórki. Im grubszą warstwę śliwkowego purée rozłożymy, tym dłużej będziemy suszyć.
Autorem przepisu jest Katarzyna Jankowska.