W kolejnym odcinku Eko Akademii Kulinarnej skupiamy się na przygotowaniu do spożycia ziaren ryżu zarówno białego (najpopularniejszego w polskiej kuchni) jak i niedocenianego, a bardziej odżywczego ryżu brązowego (niełuskanego).
Przechowywanie:
Ryż łatwo chłonie wilgoć, więc najlepiej trzymać go w suchych pojemnikach w chłodnym i ciemnym miejscu. W odpowiednich warunkach można go przechowywać bardzo długo. Krótszą datę przydatności do spożycia, bo około 6 miesięcy, ma ryż brązowy. Wszystko przez zawartość oleju w ziarnach (może on zjełczeć). Ugotowany w lodówce może spędzić do 6 dni, w zamrażarce 5 miesięcy (szczelnie zapakowany).
Przygotowanie:
Skupiamy się tu na przygotowaniu do spożycia ziaren ryżu białego najpopularniejszego w polskiej kuchni oraz niedocenianego, a bardziej odżywczego ryżu brązowego (niełuskanego).
Przed gotowaniem ziarna warto opłukać pod zimną, bieżącą wodą.
Ryż biały gotujemy w lekko osolonej wodzie w proporcji 1:2, na średnim ogniu. Przykrywamy i nie mieszamy podczas gotowania. Najlepiej jeśli mamy ganek z grubym dnem, bo taki lepiej rozprowadza temperaturę i utrzymuje ją. Po około 10 minutach przechylając go sprawdzamy, czy na dnie została jeszcze woda (lepiej, jeśli nie ma lub jest jej mało). Garnek możemy już odstawić i po kolejnych 20 minutach ryż jest gotowy. Będzie się nadawał do jedzenia nieco szybciej, jeśli odstawione naczynie owiniemy ręcznikiem, który utrzyma ciepło.
Ziarna ryżu brązowego gotuje się nieco dłużej, bo nie są pozbawione zewnętrznej osłonki, jak ryż biały. Zajmuje to nawet do 30 minut. Warto jednak się skusić, bo ma więcej wartościowych składników niż biały.
Ryż – Wartości odżywcze w 100 g:
Wartość energetyczna |
|
182 kcal ryż brązowy |
119 kcal ryż biały |
|
|
Białko |
|
3,4 |
2,6 |
|
|
Węglowodany |
|
40,7 |
28 |
|
|
Tłuszcze |
|
1,4 |
0,1 |
|
|
Gluten |
|
nie zawiera |
nie zawiera |
|
|
IG (indeks glikemiczny) |
|
55 |
87 |
|
|
Zastosowanie:
Każda z odmian ryżu ma nieco inne właściwości i różni się smakiem, więc mogą one stanowić podstawę wielu potraw zarówno słodkich, jak wytrawych. Nie ma wielkiej wartości odżywczej, a jednak sprawdza się w risotto (arborio), sałatkach, sycących zapiekankach z mięsem lub bez, daniach kuchni hinduskiej (basmati), z jabłkami i cynamonem (jaśminowy), jest niezbędny w tak ostatnio polubianym w Polsce sushi (krótkoziarnisty).
Przepisy na potrawy z ryżu BIO
Przeczytaj także:
oprac. Małgorzata Górska
fot. www.sxc.hu
Zachęcamy do przysyłania nam Własnych przepisów!
144 kcal biała gotowana |
343 kcal biała Jaś |
88 kcal biała konserwowa |
97 kcal szparagowa |
8,6 |
21,2 |
3,6 |
2,9 |
25,4 |
62,3 |
17,2 |
10,3 |
0,9 |
1,7 |
0,1 |
6,9 |
nie zawiera |
nie zawiera |
nie zawiera |
nie zawiera |
35 |
|
|
71 |