Teraz czytasz...
Zapiekanka ziemniaczano-dyniowa z sosem paprykowym z nerkowców
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
Bio Kurier

Zapiekanka ziemniaczano-dyniowa z sosem paprykowym z nerkowców

Nieco pracochłonna w wykonaniu, choć wprawiona osoba szybko wykona to ciekawe wizualnie i smakowo danie. Zapiekanka ziemniaczano-dyniowa jest doskonała jako przystawka, ale również jako danie główne.

Ilość składników zależna jest od wielkości naczynia. Potrzebujemy tyle samo dyni i ziemniaków oraz niezbyt głębokie naczynie do zapiekania lub blaszkę.

Zapiekanka ziemniaczano-dyniowa – jak przygotować?

Składniki:

  • dynia piżmowa
  • ziemniaki
  • cebula biała
  • papryka pikantna
  • 100 g orzechów nerkowca
  • 3/4 szklanki mleka ryżowego
  • olej (np. kokosowy, który nada potrawie ciekawego smaku)
  • sól, pieprz, świeże zioła (tymianek, rozmaryn)
  • ½ cytryny
  • 2 ząbki czosnku

https://biokurier.pl/jedzenie/wiesz-co-jesz/ziemniaki-i-5-faktow-ktore-musisz-o-nich-wiedziec/?highlight=ziemniak

Sposób przygotowania:

Ziemniaki i dynię (część bez gniazda z pestkami) obieramy ze skórki, myjemy. Za pomocą noża kroimy w cienkie plasterki (jeżeli naczynie nie jest bardzo głębokie, plastry dzielimy wzdłuż na pół). Cebulę kroimy w półksiężyce.

Na dno naczynia dodajemy nieco oleju i zaczynając od zewnętrznych krawędzi, naprzemiennie układamy plastry ziemniaka i dyni, ciasno i zwięźle. Kiedy wypełnimy naczynie aż do środka, pomiędzy plastry dyni i ziemniaka utykamy kawałki cebuli.

Wkładamy do nagrzanego do 180-200° piekarnika, nastawiamy program górnego i dolnego grzania. Wierzch zapiekanki przykrywamy papierem do pieczenia, żeby mieć kontrolę nad rumienieniem się zapiekanki.

W tym czasie przygotowujemy sos. Orzechy nerkowca wraz z mlekiem ryżowym blendujemy w blenderze z misą i nożem tnącym na gładką masę. Paprykę pikantną przekrawamy na pół, wyciągamy pestki, kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do misy wraz z dwoma ząbkami czosnku. Blendujemy aż nasz sos nabierze „paprykowego” koloru (drobne kawałki papryki nadadzą mu tylko uroku). Doprawiamy solą, cytryną, pieprzem.

Sprawdzamy delikatnie widelcem, czy w głębi naszej zapiekanki ziemniaki są już wystarczająco upieczone. Jeżeli tak, na chwilę przed podaniem, polewamy przestrzenie między płatkami zapiekanki sosem, posypujemy świeżymi ziołami i zmieniając program na termo obieg, zapiekamy przez 5 minut (pod kontrolą, żeby danie się zbyt mocno nie spiekło)

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.