Teraz czytasz...
Syrop imbirowo-cytrynowy z nutą goździkowo-kardamonową [przepis]

Syrop imbirowo-cytrynowy z nutą goździkowo-kardamonową [przepis]

Avatar photo
Syrop imbirowo-cytrybowy

Syrop imbirowo-cytrynowy to mocno rozgrzewający specyfik, który idealnie pasuje do herbaty serwowanej w jesienno-zimowe wieczory. Jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a składniki są łatwo dostępne – przekonuje dr n. farm. Marek Ellnain, współautor książki „Konfekty, morselki, syropy i inne zdrowe łakocie z serwantki farmaceuty”.

Syrop imbirowo-cytrynowy. Stara receptura na teraźniejsze problemy

Syrop imbirowo-cytrynowy to przepis, który znajdziecie w niedawno wydanej książce „Konfekty, morselki, syropy i inne zdrowe łakocie z serwantki farmaceuty”. To pozycja dla wszystkich, którzy chcą wspomóc swoje zdrowie naturalnymi specyfikami. Idealna propozycja na mikołajkowy prezent.

Książka „Konfekty, morselki, syropy i inne zdrowe łakocie z serwantki farmaceuty” dostępna jest na stronie Wydawnictwa Gaj. 

Syrop imbirowo-cytrynowy przygotujesz z łatwo dostępnych składników.

Jak stosować syrop imbirowo-cytrynowy?

Można zażywać go na łyżeczki jako syrop leczniczy albo po prostu dodawać do gorącej herbaty wraz z plastrem pomarańczy dla ubogacenia jej smaku.

Stosować najlepiej 1-2 duże łyżki 2-3 razy dziennie, albo po prostu dolewać do gorącej herbaty, kierując się własnym smakiem i gustem.

Syrop imbirowo-cytrynowy z nutą goździkowo-kardamonową

Syrop imbirowo-cytrynowy doskonale sprawdzi się w okresie jesienno-zimowym. Ma działanie rozgrzewające, wspomaga organizm w walce z przeziębieniem oraz grypą.
Dodatek goździków (Caryophylli fructus) oraz kardamonu (Cardamomi fructus) warunkuje przeciwbakteryjną i antyseptyczną aktywność syropu.
Przepis na syrop imbirowo-cytrynowy pochodzi z książki „Konfekty, morselki, syropy i inne zdrowe łakocie z serwantki farmaceuty” autorstwa Roksany i Marka Ellnain. Znajdziecie w niej wiele receptur w nowoczesnej wersji na pastylki, syropy i inne specyfiki z ziół i przypraw. Na zdrowie!

Składniki
  

  • plastry świeżego imbiru ok. 50 g
  • 1 cytryna
  • kilka goździków
  • szczypta kardamonu (najlepiej mielonego) 
  • cukier

Przygotowanie
 

  • Imbir obieramy ze skórki, kroimy na cienkie plasterki.
  • Cytrynę kroimy na cienkie plasterki i usuwamy pestki, które mogą być źródłem goryczy.
  • W szklanym słoju układamy warstwami  plastry imbiru wraz z cytryną, każdą warstwę oprószając delikatnie kardamonem, oraz dodając kilka sztuk goździków i zasypując cukrem. Na górze kładziemy plastry cytryny.
  • Zamykamy słoik i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2-3 dni.
  • Po upływie tego czasu zlewamy powstały syrop wraz z surowcem do emaliowanego garnka, dolewamy nieco wody i zagotowujemy na małym ogniu.
  • Pod doprowadzeniu do wrzenia cedzimy syrop przez kompres gazowy do buteleczek z ciemnego szkła i chowamy, najlepiej do lodówki.
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!

Sprawdź także inny przepis z książki Konfekty, morselki, syropy i inne zdrowe łakocie z serwantki farmaceuty: miodek melisowy w serwisie mamywsieci.pl 

„Konfekty, morselki, syropy i inne zdrowe łakocie z serwantki farmaceuty”

W książce znajdziemy starodawne, zapomniane już nieco postacie leku, które dawniej były niezwykle popularne wśród ludzi. Ratowały naszych przodków, kiedy dokuczał im katar, kaszel lub mieli problemy żołądkowe. Mogą pomóc nam również i dziś!

Marek Ellnain to farmaceuta z bardzo dużą wiedzą. Dzieli się swoim doświadczeniem i zdradza receptury na naturalne leki, które mogą pomóc nam w wielu dolegliwościach.

Przeczytaj rozmowę z dr n. farm. Markiem Ellnainem, współautorem książki „Konfekty, morselki, syropy i inne zdrowe łakocie z serwantki farmaceuty”.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.