Syrop imbirowo-cytrynowy to mocno rozgrzewający specyfik, który idealnie pasuje do herbaty serwowanej w jesienno-zimowe wieczory. Jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a składniki są łatwo dostępne – przekonuje dr n. farm. Marek Ellnain, współautor książki „Konfekty, morselki, syropy i inne zdrowe łakocie z serwantki farmaceuty”.
Syrop imbirowo-cytrynowy. Stara receptura na teraźniejsze problemy
Syrop imbirowo-cytrynowy to przepis, który znajdziecie w niedawno wydanej książce „Konfekty, morselki, syropy i inne zdrowe łakocie z serwantki farmaceuty”. To pozycja dla wszystkich, którzy chcą wspomóc swoje zdrowie naturalnymi specyfikami. Idealna propozycja na mikołajkowy prezent.
Jak stosować syrop imbirowo-cytrynowy?
Można zażywać go na łyżeczki jako syrop leczniczy albo po prostu dodawać do gorącej herbaty wraz z plastrem pomarańczy dla ubogacenia jej smaku.
Stosować najlepiej 1-2 duże łyżki 2-3 razy dziennie, albo po prostu dolewać do gorącej herbaty, kierując się własnym smakiem i gustem.
Syrop imbirowo-cytrynowy z nutą goździkowo-kardamonową
Składniki
- plastry świeżego imbiru ok. 50 g
- 1 cytryna
- kilka goździków
- szczypta kardamonu (najlepiej mielonego)
- cukier
Przygotowanie
- Imbir obieramy ze skórki, kroimy na cienkie plasterki.
- Cytrynę kroimy na cienkie plasterki i usuwamy pestki, które mogą być źródłem goryczy.
- W szklanym słoju układamy warstwami plastry imbiru wraz z cytryną, każdą warstwę oprószając delikatnie kardamonem, oraz dodając kilka sztuk goździków i zasypując cukrem. Na górze kładziemy plastry cytryny.
- Zamykamy słoik i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2-3 dni.
- Po upływie tego czasu zlewamy powstały syrop wraz z surowcem do emaliowanego garnka, dolewamy nieco wody i zagotowujemy na małym ogniu.
- Pod doprowadzeniu do wrzenia cedzimy syrop przez kompres gazowy do buteleczek z ciemnego szkła i chowamy, najlepiej do lodówki.
Sprawdź także inny przepis z książki Konfekty, morselki, syropy i inne zdrowe łakocie z serwantki farmaceuty: miodek melisowy w serwisie mamywsieci.pl
„Konfekty, morselki, syropy i inne zdrowe łakocie z serwantki farmaceuty”
W książce znajdziemy starodawne, zapomniane już nieco postacie leku, które dawniej były niezwykle popularne wśród ludzi. Ratowały naszych przodków, kiedy dokuczał im katar, kaszel lub mieli problemy żołądkowe. Mogą pomóc nam również i dziś!
Marek Ellnain to farmaceuta z bardzo dużą wiedzą. Dzieli się swoim doświadczeniem i zdradza receptury na naturalne leki, które mogą pomóc nam w wielu dolegliwościach.