Teraz czytasz...
Śledzie w pomidorach z żurawiną [przepis]

Śledzie w pomidorach z żurawiną [przepis]

Śledzie w pomidorach z żurawiną smakują rewelacyjnie! Nieszablonowe połączenie słonej ryby i słodkich bakalii to uczta dla zmysłów. Danie świetnie sprawdzi się jako jedno z dań na wigilijny stół. 

Śledzie w pomidorach nie tylko na wigilijny stół

Śledzie to jeden z nieodłącznych elementów polskiego stołu wigilijnego, a najczęściej spotykana forma to śledzie a’la matias. Określenie to nawiązuje do holenderskich śledzi matjas, jednak w polskiej wersji mamy do czynienia raczej z ich interpretacją niż wierną kopią oryginału.

→ Zobacz przepis na rybę po grecku

Prawdziwe matiasy to młode, bardzo delikatne śledzie dojrzewające w solance we własnych enzymach. Śledzie a’la matias to z kolei filety solone, odpowiednio długo moczone i marynowane. Ich popularność na Boże Narodzenie wynika z łatwej dostępności, możliwości przygotowania z wyprzedzeniem oraz wszechstronności. Smakowo dobrze komponują się z cebulą, jabłkiem, olejem, śmietaną czy przyprawami korzennymi.

Kontrowersje wokół śledzi a’la matias – konserwanty i skład

Choć śledzie a’la matias cieszą się dużą popularnością, nie są wolne od kontrowersji. Wiele dostępnych w sklepach produktów tego typu zawiera konserwanty, regulatory kwasowości i stabilizatory, które mają przedłużyć trwałość oraz zachować jednolitą teksturę ryby. Dla części konsumentów to istotna wada, zwłaszcza dla tych, którzy w święta poszukują jak najbardziej naturalnych składników. Warto więc uważnie czytać etykiety i wybierać śledzie o możliwie prostym składzie.

Przepis na śledzie w pomidorach z żurawiną

Z podanych składników zrobisz 10 porcji śledzi. Przygotujesz je w 20 min, ale pamiętaj, że trzeba je marynować co najmniej 12 godzin.

Składniki:

  • 0,5 kg dobrych śledzi, np. 5 matiasów (mogą być w oleju)
  • 3 średnie lub duże cebule
  • 400 g pomidorów w puszce
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 3 łyżki oliwy
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki chili w płatkach
  • sok z 1/2 cytryny
  • świeże listki kolendry lub pietruszki do ozdoby
  • 100 g rodzynek zamiast żurawiny (opcjonalnie)
  • harissa zamiast chili w płatkach (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

  • Śledzie mocz w zimnej wodzie co najmniej 1 h, co jakiś czas zmieniaj wodę. Jeśli są w oleju, pomiń ten etap, odsącz je dokładanie, układając na chwilę na ręczniku papierowym. Żurawinę lub rodzynki przelej wrzątkiem na sitku.
  • Cebule obierz, pokrój w cienkie półtalarki i zeszklij powoli do miękkości na delikatnie rozgrzanej oliwie (ok. 10 minut). Mieszaj co jakiś czas i uważaj, aby się nie przypaliła. Następnie dodaj do zeszklonej cebuli pokrojone w kostkę pomidory (o tej porze roku z puszki) i duś całość kolejne 5 minut.
  • Do cebuli z pomidorami dodaj żurawinę, ewentualnie rodzynki, oraz sok z cytryny. Dopraw całość chili, odrobiną soli i pieprzu, a w razie potrzeby podlej niewielką ilością wody i jeszcze chwilę potrzymaj na bardzo delikatnym ogniu, a następnie ostudź.
  • Pokrój śledzie na 2-centymetrowe kawałki. Dodaj je do ostudzonych pomidorów, wymieszaj i przełóż do wyparzonego słoika. Pozostaw w chłodnym miejscu na minimum 12 godzin.
  • Tak przygotowane śledzie mogą stać w lodówce 3–7 dni. Podawaj ozdobione świeżymi listkami kolendry, ewentualnie pietruszki.
  • Śledzie są najsmaczniejsze 2-3 dni po przygotowaniu.

FAQ: najczęściej zadawane pytania o śledzie w pomidorach

Jakie śledzie najlepiej wybrać do śledzi w pomidorach?

Do śledzi w pomidorach najlepiej sprawdzą się matiasy lub śledzie a’la matjas. Są tłuste, delikatne i dobrze chłoną smak sosu. Mogą być solone (wymagają moczenia) albo w oleju, co skraca czas przygotowania.

Czy śledzie do pomidorów trzeba moczyć?

Tak, jeśli używasz śledzi solonych, należy je moczyć w zimnej wodzie przez ok. 1 h, zmieniając wodę 2–3 razy. Śledzie w oleju nie wymagają moczenia (wystarczy je dokładnie odsączyć).

Jak długo marynować śledzie w pomidorach?

Śledzie w pomidorach powinny marynować się minimum 12 h, ale najlepszy smak osiągają po 2–3 dniach w lodówce, gdy wszystkie aromaty dobrze się połączą.

Jak długo można przechowywać śledzie w pomidorach?

Przechowywane w lodówce, w szczelnie zamkniętym słoiku, zachowują świeżość od 3 do 7 dni. Ważne, aby zawsze były przykryte sosem.

Czy można zamrozić śledzie w pomidorach?

Nie jest to zalecane. Po rozmrożeniu śledzie tracą swoją strukturę, a sos pomidorowy może się rozwarstwić. To danie najlepiej przygotować na świeżo lub z kilkudniowym wyprzedzeniem.

Zobacz także
muchomor a kania

Czy żurawinę można zastąpić innym dodatkiem?

Tak. Żurawinę można zastąpić rodzynkami, suszonymi wiśniami lub morelami. Każdy z tych dodatków przełamie kwaśno-słony smak śledzi w pomidorach.

Jak regulować ostrość śledzi w pomidorach?

Ostrość można łatwo dopasować do własnych upodobań – zmniejsz lub pomiń chili, albo użyj harissy dla bardziej wyrazistego, orientalnego charakteru. W wersji łagodnej warto dodać odrobinę miodu lub więcej żurawiny.

Z czym najlepiej podawać śledzie w pomidorach?

Śledzie w pomidorach najlepiej smakują z chlebem na zakwasie, bagietką lub razowym pieczywem. Na świątecznym stole świetnie komponują się też z ziemniakami w mundurkach lub jako element zimnej płyty.

Przepisy na Boże Narodzenie

W polskiej tradycji na wigilijnym stole królują ryby. Podajemy je smażone, w galarecie oraz w postaci zupy. Towarzyszą im dania przygotowane na bazie kapusty kiszonej, m.in. pierogi z kapustą i grzybami oraz groch z kapustą. Nie można też zapomnieć o słodkościach. Wśród tych najczęściej wybieranych jest makowiec, sernik oraz uwielbiane przez dzieci pierniki.

→  Przeczytaj również: Potrawy wigilijne: co przygotować na świąteczny stół?

Kasia Kosmala, autorka „Ziołowych smaków„, opracowała dla naszych czytelników rewelacyjny tort żurawinowy. Jeśli więc szukacie pomysłu na słodki wypiek bożonarodzeniowy, jej propozycja sprawdzi się rewelacyjnie.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.