Śledzie w pomidorach z żurawiną smakują rewelacyjnie! Nieszablonowe połączenie słonej ryby i słodkich bakalii to uczta dla zmysłów. Danie świetnie sprawdzi się jako jedno z dań na wigilijny stół.
Śledzie w pomidorach nie tylko na wigilijny stół
Przepis na śledzie w pomidorach dostałam kiedyś od sprzedawczyni w sklepie. Zapamiętałam składniki, ale pierwszy raz zrobiłam tylko niewielką ilość, ponieważ nie dowierzałam, że z połączenia słonych śledzi, słodkich rodzynek oraz pikantnego sosu pomidorowego wyjdzie coś dobrego. Myliłam się, a śledzie te najbardziej smakowały na świątecznym stole. Kiedy zabrakło rodzynek, zastąpiłam je słodko-kwaśnymi owocami żurawiny.
Z podanych składników zrobisz 10 porcji śledzi. Przygotujesz je w 20 min, ale pamiętaj, że trzeba je marynować co najmniej 12 godzin.
→ Zobacz przepis na rybę po grecku
Jak zrobić śledzie w pomidorach z żurawiną?
Śledzie w pomidorach z żurawiną
Składniki
- 0,5 kg dobrych śledzi, np. 5 matiasów (mogą być w oleju)
- 3 średnie lub duże cebule
- 400 g pomidorów w puszce
- 100 g suszonej żurawiny
- 3 łyżki oliwy
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki chili w płatkach
- sok z 1/2 cytryny
- świeże listki kolendry lub pietruszki do ozdoby
- 100 g rodzynek zamiast żurawiny opcjonalnie
- harissa zamiast chili w płatkach opcjonalnie
Przygotowanie
- Śledzie mocz w zimnej wodzie co najmniej 1 h, co jakiś czas zmieniaj wodę. Jeśli są w oleju, pomiń ten etap, odsącz je dokładanie, układając na chwilę na ręczniku papierowym. Żurawinę lub rodzynki przelej wrzątkiem na sitku.
- Cebule obierz, pokrój w cienkie półtalarki i zeszklij powoli do miękkości na delikatnie rozgrzanej oliwie (ok. 10 minut). Mieszaj co jakiś czas i uważaj, aby się nie przypaliła. Następnie dodaj do zeszklonej cebuli pokrojone w kostkę pomidory (o tej porze roku z puszki) i duś całość kolejne 5 minut.
- Do cebuli z pomidorami dodaj żurawinę, ewentualnie rodzynki, oraz sok z cytryny. Dopraw całość chili, odrobiną soli i pieprzu, a w razie potrzeby podlej niewielką ilością wody i jeszcze chwilę potrzymaj na bardzo delikatnym ogniu, a następnie ostudź.
- Pokrój śledzie na 2-centymetrowe kawałki. Dodaj je do ostudzonych pomidorów, wymieszaj i przełóż do wyparzonego słoika. Pozostaw w chłodnym miejscu na minimum 12 godzin.
- Śledzie są najsmaczniejsze 2-3 dni po przygotowaniu.
Przepisy na Boże Narodzenie
W polskiej tradycji na wigilijnym stole królują ryby. Podajemy je smażone, w galarecie oraz w postaci zupy. Towarzyszą im dania przygotowane na bazie kapusty kiszonej, m.in. pierogi z kapustą i grzybami oraz groch z kapustą. Nie można też zapomnieć o słodkościach. Wśród tych najczęściej wybieranych jest makowiec, sernik oraz uwielbiane przez dzieci pierniki.
→ Przeczytaj również: Potrawy wigilijne: co przygotować na świąteczny stół?
Kasia Kosmala, autorka „Ziołowych smaków„, opracowała dla naszych czytelników rewelacyjny tort żurawinowy. Jeśli więc szukacie pomysłu na słodki wypiek bożonarodzeniowy, jej propozycja sprawdzi się rewelacyjnie.