Teraz czytasz...
Śledzie w pomidorach z żurawiną [przepis]

Śledzie w pomidorach z żurawiną [przepis]

Śledzie w pomidorach z żurawiną smakują rewelacyjnie! Nieszablonowe połączenie słonej ryby i słodkich bakalii to uczta dla zmysłów. Danie świetnie sprawdzi się jako jedno z dań na wigilijny stół. 

Śledzie w pomidorach nie tylko na wigilijny stół

Przepis na śledzie w pomidorach dostałam kiedyś od sprzedawczyni w sklepie. Zapamiętałam składniki, ale pierwszy raz zrobiłam tylko niewielką ilość, ponieważ nie dowierzałam, że z połączenia słonych śledzi, słodkich rodzynek oraz pikantnego sosu pomidorowego wyjdzie coś dobrego. Myliłam się, a śledzie te najbardziej smakowały na świątecznym stole. Kiedy zabrakło rodzynek, zastąpiłam je słodko-kwaśnymi owocami żurawiny.

Z podanych składników zrobisz 10 porcji śledzi. Przygotujesz je w 20 min, ale pamiętaj, że trzeba je marynować co najmniej 12 godzin.

→ Zobacz przepis na rybę po grecku

Jak zrobić śledzie w pomidorach z żurawiną?

pikantne śledzie

Śledzie w pomidorach z żurawiną

Pikantne śledzie w pomidorach z żurawiną to jedne z lepszych dań na bożonarodzeniowy stół. Autorką przepisu jest Viola Grzelka, autorka książek "Mamucie Przysmaki".

Składniki
  

  • 0,5 kg dobrych śledzi, np. 5 matiasów (mogą być w oleju)
  • 3 średnie lub duże cebule
  • 400 g pomidorów w puszce
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 3 łyżki oliwy
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki chili w płatkach
  • sok z 1/2 cytryny
  • świeże listki kolendry lub pietruszki do ozdoby
  • 100 g rodzynek zamiast żurawiny opcjonalnie
  • harissa zamiast chili w płatkach opcjonalnie

Przygotowanie
 

  • Śledzie mocz w zimnej wodzie co najmniej 1 h, co jakiś czas zmieniaj wodę. Jeśli są w oleju, pomiń ten etap, odsącz je dokładanie, układając na chwilę na ręczniku papierowym. Żurawinę lub rodzynki przelej wrzątkiem na sitku.
  • Cebule obierz, pokrój w cienkie półtalarki i zeszklij powoli do miękkości na delikatnie rozgrzanej oliwie (ok. 10 minut). Mieszaj co jakiś czas i uważaj, aby się nie przypaliła. Następnie dodaj do zeszklonej cebuli pokrojone w kostkę pomidory (o tej porze roku z puszki) i duś całość kolejne 5 minut.
  • Do cebuli z pomidorami dodaj żurawinę, ewentualnie rodzynki, oraz sok z cytryny. Dopraw całość chili, odrobiną soli i pieprzu, a w razie potrzeby podlej niewielką ilością wody i jeszcze chwilę potrzymaj na bardzo delikatnym ogniu, a następnie ostudź.
  • Pokrój śledzie na 2-centymetrowe kawałki. Dodaj je do ostudzonych pomidorów, wymieszaj i przełóż do wyparzonego słoika. Pozostaw w chłodnym miejscu na minimum 12 godzin.
  • Tak przygotowane śledzie mogą stać w lodówce 3–7 dni. Podawaj ozdobione świeżymi listkami kolendry, ewentualnie pietruszki.
  • Śledzie są najsmaczniejsze 2-3 dni po przygotowaniu.
Słowa kluczowe śledzie, śledzie na święta
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!

Przepisy na Boże Narodzenie

W polskiej tradycji na wigilijnym stole królują ryby. Podajemy je smażone, w galarecie oraz w postaci zupy. Towarzyszą im dania przygotowane na bazie kapusty kiszonej, m.in. pierogi z kapustą i grzybami oraz groch z kapustą. Nie można też zapomnieć o słodkościach. Wśród tych najczęściej wybieranych jest makowiec, sernik oraz uwielbiane przez dzieci pierniki.

→  Przeczytaj również: Potrawy wigilijne: co przygotować na świąteczny stół?

Kasia Kosmala, autorka „Ziołowych smaków„, opracowała dla naszych czytelników rewelacyjny tort żurawinowy. Jeśli więc szukacie pomysłu na słodki wypiek bożonarodzeniowy, jej propozycja sprawdzi się rewelacyjnie.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.