[tekst sponsorowany]
Mus z ekologicznych owoców papai Novipaye polecany jest przy problemach z trawieniem, a także przy różnorodnych dietach. Produkt jest już dostępny na polskim rynku
Co warto wiedzieć o papai?
Papaja (pełna nazwa: melonowiec właściwy) to roślina tropikalna słynąca przede wszystkim z dużej zawartości enzymów proteolitycznych. Enzymy papaina i bromelaina łagodzą stany zapalne w organizmie, od ostrych zapaleń jelitowych (w tym, przy zespole jelita drażliwego) do zapaleń stawów włącznie. Papaja to również źródło roślinnego lizozymu. Enzym ten ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, jest także regulatorem procesów metabolicznych i posiada właściwości przeciutleniające. Miąższ owoców obfituje ponadto w witaminę C oraz beta-karoten – prowitaminę A. Inne prozdrowotne składniki to: potas, wapń, żelazo, magnez, a także spore ilości karotenoidów i flawonoidów, które regulują przepuszczalność naczyń włosowatych i korzystnie wpływają na procesy trawienne.
Zdrowotne walory papai znane są w Ameryce Południowej od setek lat. Wykorzystywano ją przy leczeniu wielu schorzeń i chorób, począwszy od biegunki i zaparć a na terapii antyrakowej kończąc. Karaibscy Indianie używali soku z papai do leczenia ran, infekcji oraz chorób skóry, w tym przede wszystkim grzybicy. Mieszkańcy Filipin zaś wywarem z papai leczyli żylaki odbytu, tubylcy z Jawy stosowali go na ból stawów, a Japończycy doceniali jego skuteczność w niwelowaniu zaburzeń trawiennych.
Mus Novipaye
Na polskim rynku pojawił się właśnie mus z ekologicznych owoców papai Novipaye. Jedno opakowanie musu zawiera 20 saszetek, po 20ml każda. Zalecane spożycie to jedna saszetka dziennie przy lub po głównym posiłku. – Wtedy mus najlepiej pomaga strawić pokarm i enzymy mają najszersze pole działania. Poprawę zwykle obserwuje się już po 2-3 tygodniach, choć u osób zdrowych (bez przewlekłych problemów trawiennych, zespołu jelita drażliwego etc) zwyczajnie pomagających sobie w diecie właściwie po paru dniach następuje regulacja układu – mówi Marta Byczkowska ze sklepu Dr Lucas, który jest importerem produktu.
Cena pudelka (20 x 20 saszetek po 20ml) to 97 złotych. – Warto porównać ją z ceną dojrzałego owocu papai w porządnym warzywniaku. To ok 50 zł za jeden owoc, który nie zawsze jest w pełni dojrzały (papaja trudno dostępna jest w wersji ekologicznej). W musie Novipaye znajduje się natomiast siedmiokrotnie wzmocniony mus z papai. Każde pudełko zawiera enzymatyczną esencję co najmniej kilku owoców – dodaje Marta Byczkowska.
Czy są jakieś przeciwwskazania dla spożywania musu? Ze względu na intensywne działanie enzymów nie wskazany dla kobiet w ciąży lub probujących zajść w ciążę
Producentem musu Novipaye jest firma Synphonat, dystrybutorem w Polsce zaś jest sklep Dr Lucas www.drlucas.com.pl +48 530 010 001.