Teraz czytasz...
Konjak – jak wykorzystać dalekowschodni specjał?

Konjak – jak wykorzystać dalekowschodni specjał?

Agnieszka Gotówka

Konjak to dla Japończyków jeden z podstawowych składników codziennego menu. Na bazie tego warzywa wytworzyć można  mąkę czy makaron. W Polsce to produkt wciąż egzotyczny, ale coraz łatwiej dostępny. Także w wersji BIO.

Konjak czyli…

Konjak to uprawiana na terenie Chin, Japonii i Korei Południowej roślina wieloletnia, która znana była już w średniowieczu. Jadalny jest jej korzeń, który może osiągnąć średnicę 25 cm. W Japonii stanowi on podstawowy produkt dietetyczny, z którego wytwarza się mąkę i produkuje makaron.

Żywność, której składnikiem jest konjak, jest uboga w kalorie i węglowodany, posiada natomiast duże pokłady błonnika roślinnego zwanego glukomannan. Zawiera on rozpuszczalne w wodzie włókna pokarmowe. Bardzo dobrze hamują one wchłanianie tłuszczów i cukrów oraz absorbują wodę.

Bylina posiada odczyn zasadowy, i oprócz wspomnianego białka, zawiera wiele cennych dla ludzkiego organizmu składników mineralnych, tj.:

a także wiele witamin: A, E, D, B1, B6, B12, C, kwas foliowy.

Konjak przy otyłości, cukrzycy i problemach z cholesterolem

Przez wielu konjak uznawany jest za „magiczną żywność” – od ponad 1500 lat znane są już jego właściwości lecznicze. Produkty przygotowane na bazie konjaku dedykowane są m.in. chorym na nadciśnienie i osobom znajdującym się w grupie ryzyka wystąpienia zawału serca. Błonnik glukomannan obniża poziom tzw. „złego cholesterolu”, poprzez wiązanie kwasów tłuszczowych w układzie pokarmowym. Obniżone zostaje również ciśnienie krwi.

Udowodniono również, że glukomannan w znacznym stopniu pomaga chorym zmagającym się cukrzycą typu 2. Spowalnia on bowiem proces trawienia, co jest niezwykle ważne dla diabetyków: wolniejsze jest wchłanianie się cukrów oraz uwalnianie glukozy, co pozwala na zmniejszenie skoków cukru i normalizację poziomu glukozy we krwi po posiłku.

Konjak a odchudzanie

Po konjak bez obaw mogą również sięgnąć osoby dbające o linie i chcące pozbyć się nadmiaru kilogramów. W takim wypadku warto sięgnąć po makaron produkowany na bazie tej byliny, zawiera on bowiem 95% kalorii mniej niż tradycyjne makarony. Wysoka zawartość cennego błonnika poprawia ponadto przemianę materii. Glukomannan ma jeszcze jedną zaletę – na długo pozostawia uczucie sytości i zmniejsza apetyt.

Tę właściwość wykorzystują producenci środków wspomagających odchudzanie, którzy do swoich specyfików dodają glukomannan. Makaron wyprodukowany na bazie byliny konjak jest ponadto dobrym zamiennikiem tradycyjnych klusek dla tych osób, które nie tolerują glutenu lub zdecydowanie opowiadają się za kuchnią wegańską.

Błonnik ten ponadto usprawnia perystaltykę jelit, co pozwala na redukcję zaparć.

Zobacz także

dwa fllakony z ciemnego szkła z nalewką z ziół szwedzkich

Gąbki konjak

Bylina ma dobry wpływ na skórę. Niezwykle popularne stają się gąbki konjak, które oczyszczają twarz w sposób całkowicie naturalny, nie uszkadzając przy tym wrażliwego naskórka. Produkt jest w 100% biodegradowalny, ekologiczny. Gąbka – jeśli zakupiona jest u sprawdzonego producenta i przy odpowiedniej pielęgnacji (osuszona po każdym użyciu i nie narażona na działanie wilgoci) – może służyć do oczyszczania skóry nawet pół roku.

Kontrowersje wokół galaretek na bazie konjaku

W kuchni azjatyckiej z byliny konjak produkuje się również słodycze w postaci owocowych galaretek podawanych w minikubeczkach. Przysmak ten znany jest również w Stanach Zjednoczonych, na terenie których nagłośniono kilka przypadków śmierci (zwłaszcza wśród dzieci) w wyniku zachłyśnięcia się żelową kostką. W przeciwieństwie do żelatyny i innych substancji żelujących galaretka konjak nie rozpuszcza się w ustach. Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) wydała ostrzeżenia związane ze słodyczami na bazie konjaku.

Państwa członkowskie Unii Europejskiej również zajęły się tym problemem, znacznie ograniczając możliwość sprzedaży galaretek konjak, argumentując swoją decyzję ochroną życia ludzkiego. Stosowanie gumy konjak (E425) jako dodatek do żywności jest możliwe ze względu na jej właściwości żelujące, emulgujące i zagęszczające. Nie może być jednak składnikiem żelków i żelowych cukierków.

Dla naszej strefy klimatycznej konjak to roślina egzotyczna. Uprawianie jej w Europie nie jest możliwe, jednak produkty przygotowane na bazie tej byliny docierają i do nas, np. w postaci gotowych produktów, kóre można szybko przyrządzić. Po glukomannan sięga się najczęściej w czasie odchudzania, ale warto również zwrócić się ku niemu z innych powodów (choćby tych związanych z pielęgnacją skóry). Azjatycki specyfik może okazać się bardzo pomocny.

źródła zdjęć: wikipedia, Habio 

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.