Bardzo dziękujemy za dobre pytanie.
Tych, którzy nie czytali wspomnianego artykułu, zapraszamy do lektury:
Mąka ekologiczna – Jak wybrać najzdrowszą?
Przytoczone na końcu artykułu zestawienie jest jedynie sugestią przedstawiającą to jak najczęściej wykorzystuje się różne rodzaje mąki. Nie ma żadnych przeciwwskazań żeby używać do wypieku ciast mąki typu 1850 lub 2000 – ciasto będzie wtedy po prostu inaczej smakować a z racji wykorzystanej mąki będzie trochę inny smak oraz wyższe wartości odżywcze (im wyższy „numer” przy mące tym więcej wartości odżywczych ona posiada).
Trzeba jednak pamiętać, że przepisy kulinarne bardzo często pisane z uwzględnieniem tradycyjnie wykorzystywanej do danej potrawy mąki, a żeby wypiek lub potrawa udały się z wykorzystaniem np. ekologicznej razowej mąki orkiszowej konieczna może być modyfikacja receptury, bo np. zupełnie inaczej rośnie ciasto. Pamiętajmy, że mąki razowe mają najwięcej wartości odżywczych, ale jednocześnie wypiek z ich udziałem jest najtrudniejszy.
Polecamy przepisy z naszej Biokurierowej książki kucharskiej gdzie taka właśnie mąka bardzo często jest wykorzystywana.
Sprawdź: EKO PRZEPISY KULINARNE
Zachęcamy więc do eksperymentowania (i nie zniechęcania się przy porażkach np. przy wypieku chleba – niektórzy rolnicy ekologiczni dochodzili do udanej receptury przez ok. rok!) z różnymi typami mąk przy najróżniejszych wypiekach oraz dzielenia się efektami z czytelnikami Biokuriera.
W świątecznym numerze drukowanego Biokuriera pisać będziemy o zaletach i możliwościach wykorzystania różnych rodzajów mniej znanych ekologicznych mąk, np. mąki kukurydzianej, mąki z ciecierzycy.
Chcesz być na bieżąco z BIO? Zapisz się na nasz newsletter (u dołu po lewej stronie)
lub sprawdź nasze profile na portalach społecznościowych Facebook i Twitter!
Spodobał Ci się ten artykuł? Podziel się nim!