Czekoladowe kule z ekspandowanej gryki to świetny pomysł na prostą i szybką w wykonaniu, zdrową przekąskę. Sprawdźcie przepis
Co to znaczy, że gryka jest ekspandowana? Proces ten polega na Polega on na poddaniu ziarniaków działaniu pary wodnej pod wysokim ciśnieniem. W ten sposób zwiększa się ich objętość przy zachowaniu większości cennych witamin i minerałów.
Chcesz wiedzieć jeszcze więcej? Przeczytaj czym są ziarna ekspandowane.
Składniki:
- gorzka czekolada dobrej jakości – 2 szt.
- kasza ekspandowana – 1 opakowanie
lub własnoręcznie wykonana polewa:
- kakao surowe 250 g
- cukier palmowy lub inny zastępnik cukru 250 g (lub do smaku)
- masło klarowane 125 g
Sposób przygotowania:
Czekoladę rozpuszczamy w rondelku na płynną masę lub sami przyrządzamy polewę.
W tym celu rozpuszczamy masło klarowane z cukrem palmowym i dodajemy kakao.
Mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Po lekkim ostudzeniu wstawiamy rondelek do
zamrażarki na 5-10 min i pilnujemy, żeby masa lekko zastygła, ale nadal pozostawała
płynna. Wyjmujemy rondelek i dodajemy do niego opakowanie gryki ekspandowanej,
mieszamy i ręcznie formujemy kulki.
Wstawiamy do lodówki i po chwili są gotowe do spożycia. Najlepsze są prosto z lodówki
– zimne i chrupiące 🙂
Przepis n czekoladowe kule z ekspandowanej gryki pochodzi z numeru 4/2017 Biokuriera. Zaprenumeruj dla siebie lub Twojego ekosklepu.