Teraz czytasz...
Chleb z masłem bazyliowo-czosnkowym [przepis]

Chleb z masłem bazyliowo-czosnkowym [przepis]

Katarzyna Kosmala
czerstwy chleb z serem i masłem czosnkowym

Ten smak zapamiętacie na długo! Chleb z masłem bazyliowo-czosnkowym to propozycja idealna na kolację lub obiad. Jest świetnym dodatkiem do zupy pomidorowej i dobrą przekąską. 

Przygotowanie chleba z masłem bazyliowo-czosnkowym jest banalnie proste. Można dodatkowo sięgnąć po czerstwe pieczywo, dzięki czemu zapobiegniemy jego zmarnowaniu. Nie bójmy się też zmieniać recepturę: bazylię można zastąpić np. natką pietruszki. By nieco zmniejszyć kaloryczność dania, można też zrezygnować z użycia żółtego sera.

https://biokurier.pl/jedzenie/10-sposobow-na-wykorzystanie-czerstwego-chleba/?highlight=pieczywo

Chleb z masłem bazyliowo-czosnkowym – sposób przygotowania

Składniki:

  • 1 średni chleb
  • 10 plasterków sera żółtego
  • 100 g masła
  • 4 ząbki czosnku
  • 15 listków świeżej bazylii

Przygotowanie:

Zobacz także
Widok z góry na szklaną miseczkę wypełnioną czerwonymi truskawkami z zielonymi szypułkami, umieszczoną na pogniecionej, jasnej tkaninie. Kilka pojedynczych truskawek leży obok miseczki na tkaninie.

  1. Masło rozpuścić, dodać przetarty przez praskę czosnek oraz posiekane drobno liście bazylii.
  2. Tak przygotowane masło wlać do miski i odstawić do ostygnięcia.
  3. Gdy masło stężeje, naciąć chlebek tak, aby nie przeciąć skórki od spodu.
  4. Smarować masłem miejsca nacięcia, ułożyć plasterki sera żółtego.

Zapiekać w piekarniku ok. 20-25 min w temperaturze 170°C.

Przepis na chleb z masłem bazyliowo-czosnkowym pochodzi z książki „Ziołowe Smaki” Katarzyny Kosmali, którą kupić można w sklepie Wydawnictwa Gaj. Znajdziecie w niej 70 przepisów z wykorzystaniem 21 ziół.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.