Boczniaki w sosie śmietanowym to idealne danie na początek przygody z tym grzybem. To łatwe w przygotowaniu danie sprawdzi się jako obiad lub kolacja. Nic też nie stoi na przeszkodzie, by zaserwować je na święta.
Składniki na 2 porcje:
- 200 g boczniaków
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 duża cebula pokrojona w pióra
- 100 ml śmietanki 18%
- 1 łyżeczka mąki, np. orkiszowej
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- kilka gałązek natki pietruszki
- starty żółty ser
Zanim zabierzesz się do pracy dowiedz się więcej na temat właściwości boczniaków
Boczniaki w sosie śmietanowym w 6 krokach
1. Rozgrzać patelnię na najmniejszym ogniu.
2. Pokroić boczniaki w dosyć grubą kostkę, dodać szczyptę soli i wrzucić na patelnię.
3. Kiedy sok wydzielający się z grzybów całkowicie wyparuje, dodać łyżeczkę masła klarowanego. Smażyć, aż grzyby się zrumienią.
4. Następnie dodać pokrojoną w piórka, lekko osoloną cebulę i smażyć razem do momentu, aż się zeszkli.
5. Śmietanę wymieszać w oddzielnej misce z 1 łyżeczką mąki, częścią sosu (żeby się nie zważyła na patelni) i pieprzem. Dodać na patelnię i dusić jeszcze 2–3 minuty.
6. Gorący sos wyłożyć na talerz, posypać posiekaną natką pietruszki i żółtym serem. Poczekać kilka minut, aż ser się rozpuści. Można podawać z kaszą gryczaną lub chlebem.