Teraz czytasz...
Boczniaki w sosie śmietanowym [przepis]
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Boczniaki w sosie śmietanowym [przepis]

Avatar photo

Boczniaki w sosie śmietanowym to idealne danie na początek przygody z tym grzybem. To łatwe w przygotowaniu danie sprawdzi się jako obiad lub kolacja. Nic też nie stoi na przeszkodzie, by zaserwować je na święta.

Zanim zabierzesz się do pracy dowiedz się więcej na temat właściwości boczniaków

Składniki na 2 porcje:

  • 200 g boczniaków
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 duża cebula pokrojona w pióra
  • 100 ml śmietanki 18%
  • 1 łyżeczka mąki, np. orkiszowej
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • starty żółty ser

Boczniaki w sosie śmietanowym w 6 krokach

1. Rozgrzać patelnię na najmniejszym ogniu.
2. Pokroić boczniaki w dosyć grubą kostkę, dodać szczyptę soli i wrzucić na patelnię.
3. Kiedy sok wydzielający się z grzybów całkowicie wyparuje, dodać łyżeczkę masła klarowanego. Smażyć, aż grzyby się zrumienią.
4. Następnie dodać pokrojoną w piórka, lekko osoloną cebulę i smażyć razem do momentu, aż się zeszkli.
5. Śmietanę wymieszać w oddzielnej misce z 1 łyżeczką mąki, częścią sosu (żeby się nie zważyła na patelni) i pieprzem. Dodać na patelnię i dusić jeszcze 2–3 minuty.
6. Gorący sos wyłożyć na talerz, posypać posiekaną natką pietruszki i żółtym serem. Poczekać kilka minut, aż ser się rozpuści. Można podawać z kaszą gryczaną lub chlebem.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.