Parlament Europejski popiera przyznanie państwom członkowskim większej elastyczności w stosowaniu różnych stawek VAT na żywność o różnym wpływie na zdrowie i środowisko – taki zapis przegłosowali europejscy parlamentarzyści. Czy oznacza to szansę na to, że produkty z ekocertyfikatem będą opodatkowane zerowym VAT-em?
Zapis otwiera taką możliwość, ale mało prawdopodobne jest, aby kryterium decydującym był tutaj certyfikat żywności ekologicznej (zwłaszcza w przypadku mięsa) i raczej mało prawdopodobne, aby było to rozwiązanie przyjęte wspólnie przez wszystkie kraje UE.
Decyzja zależy tutaj od poszczególnych państw. „Większa elastyczność w stosowaniu różnych stawek VAT” nie musi też oznaczać, że wspomniany VAT będzie zerowy.
Jak brzmi zapis przyjęty przez Parlament Europejski?
Dokładny zapis przyjętych rozwiązań brzmi tak:
popiera się przyznanie państwom członkowskim większej elastyczności w stosowaniu różnych stawek VAT na żywność o różnym wpływie na zdrowie i środowisko oraz umożliwienie im wyboru zerowej stawki VAT na zdrowe i zrównoważone produkty żywnościowe, takie jak owoce i warzywa, co jest już stosowane w niektórych państwach członkowskich, ale obecnie nie jest możliwe dla wszystkich, oraz wyższej stawki VAT na niezdrową żywność i żywność o dużym śladzie środowiskowym.
Przyjęte przez Parlament Europejski rozwiązania są elementem strategi „od pola do stołu” na rzecz sprawiedliwego, zdrowego i przyjaznego dla środowiska żywnościowego.