Wiosenny Biokurier już się drukuje. Od 20 marca szukajcie w ekosklepach


 

Ekomięso, mleko, wizyta na Koziej Łące, sposoby na wiosenny detoks, kurkuma, łubin, turystyka kulinarna i niekonwencjonalne sposoby na jajko – to tylko niektóre z tematów najnowszego numeru Biokuriera. Już wkrótce dostępny będzie w ekosklepach.


Po raz kolejny udało się nam zwiększyć liczbę stron. Tym razem będzie ich 36 – mamy nadzieję, że dostarczą bardzo ciekawej lektury. Serdecznie zachęcamy ekosklepy do współpracy przy dystrybucji Biokuriera – to znakomite narzędzie do budowania świadomości i zwiększania wiedzy wsród Waszych konsumentów!

Więcej szczegółów na temat współpracy w dziale PRENUMERATA. Zapraszamy! A oto niektóre z tematów Biokuriera


Ekomięso, czyli…

Na jakość mięsa, które znajduje się na naszym talerzu, wpływ ma każdy aspekt jego powstawania. W procesie wytwarzania ekologicznego mięsa kontroli podlega zarówno gospodarz prowadzący chów, jak i przetwórca i dystrybutor. W porównaniu do przemysłowo wytwarzanego mięsa konwencjonalnego różnic jest wiele i mają one wpływ na smak, aromat
i walory zdrowotne. Na każdym szczeblu priorytetem jest jakość, a nie ilość. Sprawdźcie z nami, jak powstaje ekomięso!

Odkryj łubin w kuchni!

Postrzegany raczej jako roślina paszowa lub ozdobna, łubin może być także wykorzystywany w kuchni. Starożytni Rzymianie podobno wypiekali z łubinowej mąki chleb, polscy rolnicy go kiszą. Same ziarna można po ugotowaniu traktować jako przekąskę do piwa. Są i inne rozwiązania. Francuzi wzbogacają łubinem mąkę, a we Włoszech i Hiszpanii pojawia się niekiedy w menu zamiast sosu sojowego. W Finlandii spotkać można natomiast jogurty z dodatkiem łubinu.

Wiosenny DETOKS zamiast katorżniczych diet

Zimą ze względu na warunki klimatyczne zazwyczaj zwiększamy podaż produktów kalorycznych i zwierzęcych. Pokarmy spożywane o tej porze roku są uboższe w witaminy i składniki mineralne. Nasz organizm zostaje przeciążony nadmiarem przetworzonej żywności. Siedzący tryb życia, stres czy brak ruchu powodują spowolniony metabolizm, co odczuwalne jest głównie wczesną wiosną. Objawia się to zmęczeniem i brakiem energii. Aby tego uniknąć, powinniśmy pomyśleć o „oczyszczeniu” naszego organizmu.

Zaglądamy na Kozią Łąkę!

Niegdyś bardzo popularne, potem coraz bardziej zapominane, kozie mleko i jego przetwory wracają do łask. Coraz łatwiej spotkać je na bazarkach, w sklepach i w restauracjach. Konsumenci przekonują się do jego zalet, wartości zdrowotnych oraz… smaku, gdyż ciągle jeszcze wśród sporej części społeczeństwa pokutuje opinia, iż kozie sery nie pachną najpiękniej, a ich smak nie pasuje do przeciętnego podniebienia. Na szczęście coraz więcej osób daje się przekonać, próbuje i… kompletnie zmienia zdanie! Jednym z najbardziej doświadczonych polskich wytwórców kozich serów zagrodowych jest Gospodarstwo Ekologiczne Kozia Łąka prowadzone przez państwa Bożenę i Daniela Sokołowskich.

4 nieoczywiste sposoby na jajka

Nasze propozycje:


Kakaowe bezy z sosem karmelowym,

Pasta jajeczna z tymiankiem i pieprzem cayenne,

Warzywny omlet z oregano i pietruszką,


Sałatka z jajkami, suszonymi pomidorami orzechami i makaronem razowym

Nowy cykl. Smakiem Po Mapie. Kulinarnie zwiedzamy Kujawy i Pomorze

Turystyka kulinarna spotyka się w ostatnich latach z coraz większym zainteresowaniem także wśród Polaków. Odwiedzając poszczególne rejony kraju i świata, warto przyglądać się nie tylko zabytkom i przyrodzie, ale także próbować lokalnych smaków. To znakomity sposób na poznanie kultury i historii regionu. W tym dziale przybliżać będziemy kulinarne atrakcje naszego kraju. Mamy nadzieję, że zainspirują Was one do weekendowych lub urlopowych wypraw. Zaczynamy od tego, co nam najbliższe, czyli Kujaw i Pomorza.

Pozostałe tematy: kurkuma, kawa „z Przystanku Alaska”, domowe kosmetyki naturalne, poradnik domowy a także garść wiedzy o ekomleku.

Prenumerata Biokuriera: dla klientów indywidualnych | pakiety dla ekosklepów