Trzeba myśleć o żywności eko jako działalności gospodarczej, która ma wszystkim zapewnić dochód. Konsumenci chcą ekologicznych odpowiedników produktów, które mają na rynku konwencjonalnym. W tej chwili wiele z nich importujemy z Zachodu, bo nasze przetwórstwo nie jest mocno rozwinięte – mówił minister Jan Krzysztof Ardanowski podczas I Kongresu Polskiej Izby Żywności Ekologicznej.
Żywność eko polską szansą
Zdaniem ministra żywność wysokiej jakości może być szansą na uzyskanie przewag dla polskiego rolnictwa. Przy czym nie tylko w Polsce się o tym myśli w ten sposób – konkurencja nie śpi. Te przewagi polskie rolnictwo ekologiczne może osiągnąć zarówno na rynku wewnętrznym, jak i rynkach zagranicznych.
Żywność wysokiej jakości to hasło pojemne, ale produkcja ekologiczna stanowi tam najbardziej wartościową część
– przekonywał Jan Krzysztof Ardanowski.
Źle skonstruowany system wsparcia degeneruje rynek
Wsparcie rolnictwa ekologicznego w pewnym momencie doprowadziło do tego, że pozyskanie dotacji było ważniejsze od samej produkcji. Musimy myśleć o żywności eko jako działalności gospodarczej, która ma wszystkim zapewnić dochód. Konsumenci chcą ekologicznych odpowiedników wszystkich produktów, które mają na rynku konwencjonalnym. W tej chwili wiele takich produktów importujemy z zachodu, bo nasze przetwórstwo nie jest mocno rozwinięte
– dodał minister i zwrócił uwagę, że największym problemem polskiego rolnictwa ekologicznego jest rozdrobnienie gospodarstw i słabo rozwinięte przetwórstwo.
Idą dobre czasy dla ekobranży?
Zdaniem ministra Ardanowskiego nadchodzi dobry czas dla producentów i rolników ekologicznych.
W tym roku Polska ma złożyć propozycje do nowego Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich i jest szansa na wdrożenie nowych mechanizmów. Mogłyby one pomóc odejść od bardzo szczegółowych pakietów rolnych, które spiętrzają biurokrację. Środowisko ekologiczne powinno wyjść w tym zakresie z propozycjami. Wymaga to zaprezentowania wspólnego środowiska. Na razie nie ma takiego spójnego komunikatu
– mówił.
O Kongresie i Polskiej Izbie Żywności Ekologicznej
I Kongres Polskiej Izby Żywności Ekologicznej odbył się w Ministerstwie Rolnictwa w Warszawie 22 marca 2019 r. Polska Izba Żywności Ekologicznej to organizacja zrzeszająca ok. 100 podmiotów działających w branży żywności BIO. Są wśród nich producenci, przetwórcy, dystrybutorzy, rolnicy oraz właściciele sklepów eko.