Teraz czytasz...
Berberys – właściwości i zastosowanie
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
Bio Kurier

Berberys – właściwości i zastosowanie

Berberys to nie tylko piękny krzew, ale też witaminowa bomba. Owoce tej rośliny są źródłem wielu cennych dla zdrowia składników odżywczych. Co warto o nim wiedzieć? Jak go uprawiać? I do czego wykorzystać w kuchni? 

Berberys – właściwości lecznicze

Zanim przejdziemy do tematu uprawy berberysu, napiszemy kilka słów o jego zastosowaniu w ziołolecznictwie i medycynie alternatywnej.

Jeszcze kilka lat temu w celach terapeutycznych wykorzystywało się korzeń i pędy berberysu, ale wiązało się z uszkodzeniem rośliny. Obecnie dużo częściej wykorzystuje się owoce i liście.

Główną wartością tej rośliny jest berberyna, substancja znajdująca się w korzeniu, liściach, owocach, pędach. Ma ona działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i rozkurczające.

Berberys zawiera ponadto palmatynę i protopinę, które pozytywnie wpływają na układ krążeniowy i całą pracę mięśnia sercowego. Duże ilości witaminy C w owocach działają uodparniająco na organizm. Nie bez przyczyny berberys nazywany jest „cytryną północy„.

Krzew wykorzystywany jest w kuracjach poprawiających metabolizm i regulujących poziom cukru we krwi. Wpływa pozytywnie na koncentrację i nastrój. Liście berberysu leczą bóle reumatyczne.

Berberys wykorzystywany jest również w przemyśle kosmetycznym. Dodaje się go do kremów i toników, które chronią przed promieniowaniem UVA i UVB oraz spowalniają proces starzenia się skóry.

Pamiętajmy o tym, aby w celach leczniczych wybierać tylko te okazy, które nie podlegają chemicznej uprawie i rosną z dala od ruchliwych ulic.

Berberys. Jak go uprawiać?

Kompozycji ogrodowych z udziałem berberysu nie ma końca. Idealnie wygląda w towarzystwie innych krzewów. Można z niego tworzyć solitery i żywopłoty. Jest to roślina dość łatwa w uprawie. Z jego pięknych czerwonych owoców można tworzyć nalewki, dżemy, konfitury.

Berberys jest to krzew pochodzący z rodziny berberysowatych. Posiada azjatyckie korzenie. W stanie dzikim wstępuje w Europie. W naszym kraju uprawiany jest jako krzew ozdobny.

Posiada rozłożysty pokrój. Przeważnie osiąga rozmiary do 3 m wysokości. Pędy mają ciernie. Liście małe odwrotnie jajowate lub podłużno-eliptyczne o ząbkowanej blaszce liściowej. Latem zielone, jednak jesienią i zimą przebarwiają się na kolor czerwony, pomarańczowy, żółty.

Okres kwitnienia berberysu przypada od maja do czerwca. Wtedy na roślinie pojawiają się drobne kwiaty, zebrane w grona, które wydzielają bardzo przyjemny zapach wabiący owady.

Jak przygotować ogród do zimy?

Bardziej ozdobne od kwiatów są owoce berberysu. Mają postać jajowatej, podłużnej, lśniącej jagody w kolorze czerwonym. Są jadalne, mają lekko kwaśny smak i spore pokłady witaminy C. Zbiera się je, gdy są całkowicie dojrzałe (muszą być lekko miękkie). Uwaga: łatwo się gniotą.

Owoce berberysu można poddawać obróbce termicznej, mrozić oraz suszyć w temperaturze 40°C.

Berberys – pielęgnacja w przydomowym ogrodzie

Uprawa berberysu nie należy do skomplikowanych. Najlepiej czuje się w miejscu półcienistym lub słonecznym. Im mniej słońca, tym słabiej wybarwione owoce.

Podłoże powinno być żyzne, przepuszczalne i średnio wilgotne. Idealnie sprawdzi się mieszanina piasku z gliną. Unikajmy sadzenia krzewu w miejscach zalewowych i podmokłych. Takie podłoże jest częstą przyczyną występowania choroby rośliny, mącznika prawdziwego.

Roślina jest odporna na mróz. Wytrzymuje spadki temperatury nawet do -20°C. Można z powodzeniem sadzić ją w miastach, gdyż nie reaguje na zanieczyszczenia powietrza.

Berberys bardzo dobrze znosi cięcie, dlatego sprawdzi się na żywopłoty lub na obwódki rabat. Zabieg cięcia najlepiej wykonywać po kwitnięciu oraz jesienią. Roślina szybko i dobrze się regeneruje. Co 3 lata roślina wymaga cięcia odmładzającego.

Berberys nie wymaga nawożenia. Rozmnaża się z nasion lub przez sadzonki półzdrewniałe, które dość szybko się ukorzeniają.

Odmiany berberysu

W Polsce najbardziej rozpowszechniony jest berberys Thunberga oraz berberys zwyczajny. Ten drugi ma zdecydowanie większy udział w przetwórstwie i ziołolecznictwie. Berberys Thungerga z kolei ma wiele odmian, które mogą urozmaicić nasz ogród.

Ciekawe odmiany berberysu

  • Berberys Thunberga Powwow – jest to odmiana dorastająca do 150 cm, posiada kolumnowy pokrój. Liście są jasnozielone z białymi plamkami, niezwykle ozdobne, jesienią się przebarwiają. Owoce na roślinie utrzymują się aż do wiosny;
  • Berberys Thunberga Golden Rocket – odmiana, która posiada piękne żółto-złote liście. Toleruje miejsca słoneczne, jesienią przebarwia się na pomarańczowo-czerwono;
  • Berberys ottawski Superba – roślina, która posiada lekko przewieszające się pędy. Liście mają kolor purpurowy lub sinoczerwony. Z powodzeniem można uprawiać go jako soliter, na pewno zwróci uwagę odwiedzjących ogród.

Zastosowanie berberysu w ogrodzie

Berberys ma szerokie zastosowanie w projektowaniu ogrodów. Idealne sprawdzi się w roli żywopłotu lub naturalnego ogrodzenia (kolce będą stanowiły barierę m.in. dla zwierząt).

Krzew jest ozdobny przez cały rok, dlatego chętnie wybierany jest do nasadzeń ogrodowych. Odmian i gatunków jest tak wiele, że każdy znajdzie coś wpisującego się w jego wymagania.

Dobrodziejstwo berberysu jest nieocenione. Zachwyca pięknem i smakiem. Posiada szerokie zastosowanie w codziennym życiu.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.