Dlaczego warto wybrać herbatę ekologiczną z certyfikatem Fairtrade?

Na całym świecie dziennie wypija się  aż 3 000 000 000 filiżanek herbaty. To ogromna ilość, czy jednak zawsze idzie w parze z jakością? Herbat jest całe mnóstwo. I choć można je kupić w każdym sklepie, warto dobrze przemyśleć swój wybór. Dlaczego to takie ważne?

Liściaste, granulowane, w torebkach i piramidkach – herbaty dostępne są w różnych formach. Jedne są droższe, inne tańsze. Większość z nas ma je w swoim domu, bo herbatę uznajemy za produkt podstawowy. Parzymy ją najczęściej rano, pijąc do śniadania, lub wieczorem. A czy trzymając w ręku parujący napar zastanawiamy się, jaką drogę przebyła herbata, by dotrzeć do naszego domu?

Tekst w ramach cyklu HERBACIANE CZWARTKI przygotowywanego z producentem herbat Clipper. Przeczytaj również: Herbaty Clipper. Naturalne, fair i pyszne – poznajmy się!

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Uprawa herbaty na świecie

Zdecydowana większość liści herbaty, które trafiają do naszych sklepów, uprawiana jest na wielkich plantacjach. Stosuje się na nich środki ochrony roślin, by uzyskać jak najwięcej surowca. W tego rodzaju firmach zatrudnia się też wielu pracowników, niestety najczęściej na bardzo niekorzystnych warunkach (praca w trudnych warunkach przez wiele godzin, bardzo niskie wynagrodzenie, dyskryminacja kobiet).

Praca na plantacji herbaty to dla wielu ludzi jedyna możliwość utrzymania. W Kenii tę pracę wykonuje ok. 3 milionów osób, w Chinach – 80 milionów.

Właściciele wielohektarowych plantacji sprzedają swoją herbatę po niższych cenach. Ma to jednak swoje odbicie w jakości surowca, po który sięgamy nawet kilka razy dziennie.

Właściciele niewielkich plantacji nie mają szans na otrzymanie godnej zapłaty wobec konkurencji herbacianych gigantów. Niekiedy nie są w stanie utrzymać własnych rodzin. Nie mają też pieniędzy na budowę systemów nawadniających czy zapłatę dla pracowników, co prowadzi do degradacji znacznej ilości plonów.

Fairtrade i herbata

Z pomocą drobnym plantatorom herbaty przychodzi Fairtrade, którego celem jest poprawa warunków pracy i ochrony praw pracowniczych robotników zatrudnianych na plantacjach. Wsparcie otrzymują drobni producenci, co pozwala im poprawić swoją pozycję w łańcuchu dostaw, a co za tym idzie – zwiększyć swoje dochody.

Kiedy wybierasz herbatę z logo Fairtrade na opakowaniu, przyczyniasz się do poprawy warunków życia wielu ludzi.

Producenci herbat, którzy wspierają Fairtrade, pozyskują surowce od rolników, którzy za swoją pracę otrzymują godziwe wynagrodzenie. Czepią też dodatkowe korzyści, które my – Europejczycy – uznajemy za podstawowe:

  • dzieciom rolników umożliwia się dostęp do edukacji – za pieniądze Fairtrade buduje się szkoły, płaci się pensję nauczycielom, a nawet kupuje szkolne autobusy, którymi dzieci mogą dotrzeć do placówki,
  • inwestuje się w służbę zdrowia – budowane są szpitale, zatrudnia się lekarzy,
  • duże wsparcie otrzymują kobiety, dla których organizuje się różnego rodzaju szkolenia i zapewnia opiekę nad dziećmi w czasie, gdy mama jest w pracy.

Kiedy w domowym zaciszu pijemy filiżankę herbaty z logo Fairtrade, wspieramy lokalnych producentów. Zapewniamy trwałość ich niewielkim plantacjom, co pozwala godnie żyć. Nie przyczyniamy się do dyskryminacji kobiet i nie pozwalamy na przemoc wobec nich. Nie przykładamy ręki do nieuczciwych praktyk herbacianych gigantów, związanych m.in. z wyceną surowca.

W 1994 roku producenT herbat Clipper stał się pierwszą firmą w Wielkiej Brytanii, która mogła poszczycić się certyfikatem Sprawiedliwego Handlu. Co więcej przedstawiciele firmy pomagali tworzyć pierwsze standardy FAIRTRADE.

Ekologiczna herbata malinowa Clipper
Ekologiczna herbata malinowa Clipper

Ekologiczna herbata. Dlaczego warto?

Jakiś czas temu świat obiegła informacja o zanieczyszczeniu herbat pestycydami. Kanadyjscy naukowcy  wykazali, że pozostałości środków ochrony roślin statystycznie znaleźć można w jednej próbce na cztery. Co więcej, niektóre z nich przekraczają limity ustalone przez oficjalne rządowe instytucje.

Dlaczego tak się dzieje? By obniżyć koszty produkcji, susz herbaciany na wielkich plantacjach nie jest odpowiednio oczyszczany. Pestycydy ponadto, wypłukiwane z liści herbaty, przedostają się do systemu wodnego. A to prowadzi do wymarcia wielu gatunków ryb i morskich stworzeń.

Trzeba też wspomnieć o degradacji środowiska naturalnego. Stosowanie pestycydów oraz duża ingerencja człowieka w środowisku naturalne, np. związane z wycinką drzew, by zwiększyć obszar plantacji, to wyrok śmierci dla wielu zwierząt.

Coraz większa świadomość ludzi w temacie ekologii sprawiła, że herbata ekologiczna cieszy się dużym uznaniem wśród konsumentów. Ma doskonały smak. Jest bezpieczna dla człowieka. Bez obaw mogą pić ją dzieci i kobiety w ciąży.

Na plantacjach ekologicznej herbaty wolno stosować niewielką ilość środków ochrony roślin, które przygotowuje się z naturalnych składników, m.in. olejku goździkowego.

Filiżanka ciepłej herbaty kojarzy się nam bardzo dobrze. To czas spokoju i odpoczynku, który możemy spędzić z bliskimi lub z książką w ręku. Kiedy dodatkowo parzymy herbatę ekologiczną Fairtrade czynimy dobro. Wspieramy tych, którzy ciężko pracują, by zebrać liście herbaty najlepszej jakości. To nasz wybór, który przekuć można na realne działanie ku poprawie życia biedniejszych i słabszych.

Tekst powstał we współpracy z marką Clipper – ekologiczne herbaty. O produkty tej marki pytaj w pobliskim ekosklepie. Dystrybucję prowadzi Bio Planet S.A.

Brak postów do wyświetlenia