Rocznie marnujemy prawie 5 milionów ton żywności, z czego 60% wyrzucamy w naszych domach. To dane opublikowane przez zespół naukowców Instytutu Ochrony Środowiska-Państwowego Instytutu Badawczego i Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Ich projekt to przełomowa i pionierska inicjatywa badawcza w Polsce.
Projekt PROM pt. „Opracowanie systemu monitorowania marnowanej żywności i efektywnego programu racjonalizacji strat i ograniczania marnotrawstwa żywności”, stanowi część strategicznego programu badań naukowych i prac rozwojowych GOSPOSTRATEG. W ich pierwszej fazie starano się oszacować ilości marnowanej żywności w Polsce w całym łańcuchu żywnościowym. Naukowcy badali również przyczyny tego zjawiska oraz kierunki zagospodarowania strat. Otrzymane wyniki nie napawają optymizmem.
Przeczytaj również: Marnowanie żywności problemem globalnym. Jak temu zapobiec we własnym domu?
Marnujemy na potęgę!
Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (Food and Agriculture Organization of the United Nations, FAO) alarmuje: każdego roku na świecie marnuje się 1,3 miliarda ton żywności, która nadaje się do spożycia, co stanowi 1/3 produkcji żywności na Ziemi.
W Polsce w każdej sekundzie przez cały rok wyrzucanych do kosza jest blisko 153 kilogramy żywności w całym łańcuchu żywnościowym, a aż 92 kg w polskich domach. To tak jakby każdego dnia, przez cały rok, w każdej sekundzie Polacy tylko w swoich domach wyrzucali 184 bochenki chleba
– wylicza Robert Łaba, kierownik zadania w projekcie IOŚ-PIB.
Przeczytaj również: 10 sposobów na wykorzystanie czerstwego chleba
Najwięcej żywności marnujemy w domu
W rolnictwie marnuje się 15% żywności, podobnie w przetwórstwie. Na etapie transportu i magazynowania notuje się mniej niż 1% strat. Najwięcej żywności wyrzucamy w swoich domach – 60% jedzenia, które ląduje w śmietniku, pochodzi z gospodarstw domowych.
Te wyliczenia przerażają, zwłaszcza w kontekście narastania problemu głodu, który pogłębia pandemia koronawirusa. Wyrzucanie jedzenia wiąże się również z zanieczyszczeniem środowiska i wyczerpywania się zasobów naturalnych.
Obniżenie o połowę skali marnotrawstwa żywności do roku 2030 znalazło się wśród najważniejszych celów rozwojowych ONZ.
8 sposobów, by nie wyrzucać jedzenia
- W każdym tygodniu wyznaczcie sobie jeden dzień, w którym będziecie zjadali resztki.
- Zamrażaj, wekuj, miksuj, innymi słowy – wykorzystuj nadwyżki (np. z owoców można przygotować pyszny koktajl).
- Dowiedz się, jak odpowiednio przechowywać żywność.
- Jeśli plony w twoim ogródku są bogate, a ty nie wiesz, co z nimi zrobić – podziel się nimi z rodziną lub sąsiadami.
- Planuj posiłki i kontroluj daty przydatności do spożycia.
- Na duże zakupy wybieraj się raz na dwa tygodnie (np. w supermarketach sięgaj po kasze, makarony, przyprawy). Owoce, warzywa, nabiał i pieczywo kupuj w osiedlowych sklepach lub na pobliskim targu.
- Planuj posiłki z co najmniej dwu- lub trzydniowym wyprzedzeniem.
- Uważaj na promocje, które często bywają złudne.