Ser koryciński kolejnym produktem regionalnym na znaczkach Poczty Polskiej

Ser koryciński dołączył do truskawki kaszubskiej i jabłek łąckich – to właśnie te produkty dostępne są na znaczkach pocztowych w serii „Polskie Produkty Regionalne”.

Znaczek z serem korycińskim wszedł do obiegu 17 lipca 2015 rok w nakładzie 270 000 i ma nominał 5 zł. Autorką projektu jest Agnieszka Sancewicz.

Ser koryciński, czyli… o “bohaterze znaczka”

Ser koryciński, zgodnie z tradycją, wytwarzany jest w okolicach Korycina (Podlasie) – charakterystyczny smak zapewnia mu lokalny mikroklimat i ekstensywny chów krów, od których pozyskiwane jest mleko. Do tego dochodzi oczywiście tradycyjna receptura. To ser dojrzewający, wytwarzany z mleka krowiego, niepasteryzowanego, z dodatkiem podpuszczki oraz soli kuchennej. Posiada kształt spłaszczonej kuli o średnicy do 30 cm. W sprzedaży najczęściej dostępny jest w postaci świeżej, ale z powodzeniem można go „leżakować”.

Ser koryciński posiada unijne „Chronione Oznaczenie Geograficzne” (ChOG) – to europejski znak przyznawany produktom regionalnym o nazwie nawiązującej do miejsca w którym są wytwarzane. Do tej pory oznaczeniem ChOG wyróżniono w Polsce 19 produktów.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Inne znaczki z serii Polskie Produkty Regionalne

W poprzednich latach Poczta Polska wyemitowała znaczki z truskawką kaszubską i jabłkami łąckimi – te produkty również posiadają oznaczenie „ChoG”. – Takie inicjatywy to dla Poczty Polskiej powód do dumy; mamy swoje tradycje i produkty, które zyskują renomę i uznanie na całym świecie, mamy się czym chwalić. Myślę, że każdy, komu bliskie są polskie produkty, uzna naszą emisję za bardzo ważną – mówiła Agnieszka Kłoda-Dębska, zastępca dyrektora Biura Marketingu i Filatelistyki Poczty Polskiej.

 

 

Brak postów do wyświetlenia